Manuşyan ekibinin son üyesi Arsen Çakaryan 101 yaşında öldü

Arsen Çakaryan Fransa'da Nazi işgaline direnen grubun üyesiydi ve gruba yönelik 1944 yılındaki operasyondan kurtulmayı başarmıştı. 

Çakaryan'ın ölümü üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Macron "direnişin kahramanı ve yorulmak bilmeyen tanığıydı, sesi sonuna kadar yankılandı" dedi. 

Arsen Çakaryan 1958 yılında Fransa vatandaşı olmuştu. Çeşitli onur ödüllerine layık görüldü, son olarak 2012'de Legion d'Honneur ödülü almıştı. 

Çakaryan Nazi işgali döneminde Alman işgalcileri karşı eylemler gerçekleştiren Misak Manuşyan'ın önderliğindeki grubun üyesiyidi. Grup Yahudiler, Ermeniler ve başka göçmenlerden oluşuyordu. 

Çakaryan ve Manuşyan grubun birçok diğer üyesi gibi komünist  idiler. 

Fransa'daki işgal rejimi Manuşyan ve arkadaşlarının 1944 yılında idam edilmesinden sonra  onları suçlu gibi gösteren bir afiş bastırmıştı. Grup bu yüzden "Kızıl Afiş" olarak da biliniyordu.

Çakaryan bu olaydan sonra Bordeaux kentine geçmiş ve Fransa özgür olana kadar çalışmalarına devam etmişti. Çakaryan "Biz kahraman değildik. Direndik çünkü Fransa'yı seviyorduk" demişti. 

Arsen Çakaryan hayatının kalan yıllarında 1915'in soykırım olarak tanınması için çalışmıştı. 

Çakaryan'ın ölümü üzerine Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan da kişisel twitter hesabından bir mesaj yayınladı. Mnatsakanyan üzüntüsünü beyan etti ve "Hayatı boyunca yorulmak bilmeden özgürlük ve Ermeni hafızası için mücadele eden bu büyük insana saygıyla" ifadesini kullandı. 

Kategoriler

Toplum