ABD ile görüşmelerde ilerleme sağlanmadı

Türkiye ve ABD arasında Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu ve Washington yönetiminin aldığı yaptırım kararları nedeniyle başlayan krizi çözmek üzere ABD'ye giden Türk heyeti dün ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı John Sullivan ile bir araya geldi.

Ancak, saatler süren görüşmelerden sonra, herhangi bir ilerleme işareti bulunmuyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert dün görüşme sonrasında yaptığı açıklamada,"Türk yetkililerle ek 
görüşmelerde bulunduk. Görüşmeler devam ediyor" dedi.  Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyette Adalet, Hazine ve Maliye ile Dışişleri Bakanlığı'ndan üçer yetkili yer alıyor. 

Türk heyet Sullivan ile yaptıkları görüşmeden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplamadılar. 

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise Washington yönetiminin geçen hafta içinde yaptırım uygulama kararının ardından Türkiye'den giden heyetin yaptığı temaslardan olumlu sonuç çıkmadığını iddia etti. Gazete, görüşmelerden sonuç çıkmazsa Türkiye'ye yeni yaptırımların uygulanacağını öne sürdü.

Temmuz ayında tutukluluk kararı değiştirilerek ev hapsine alınan ABD vatandaşı Rahip Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını isteyen ABD Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı almıştı.  İçişleri ve Adalet bakanlarının mal varlıklarını dondurma kararı alan ABD'ye Türkiye'nin de aynı şekilde karşılık vereceği açıklanmıştı. 

Krizin çözümüne ilişkin ilk temas geçen hafta Cuma günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında Singapur'da gerçekleşmiş, tarafların sorunları çözme konusunda çalışmak konusunda mutabık kaldığı açıklanmıştı. 

Görüşmelerde ilerleme sağlanmadığı haberlerinin basına yansımasıyla ABD Doları gün içinde 5.44 seviyelerini gördü.

Kategoriler

Genel Güncel