Dolmabahçe’deki toplantının perde arkası

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de özgürce ibadetlerini yerine getirdikleri yönünde bir bildiriye imza atan azınlık vakıfları yöneticileri ve ruhani önderler 1 Ağustos Çarşamba günü İstanbul Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile biraraya geldi. Toplantının basına kapalı bölümünde vakıf temsilcileri ve ruhani önderlerin yaşadıkları sorunları dile getirdiği öğrenildi.


Edinilen bilgilere göre toplantının açılış konuşmasını yapan Kalın bildiri için teşekkürlerini ifade etti, jeopolitik sorunlardan bahsetti. Kalın Türkiye’de dini özgürlükler olmadığı konusunda yurtdışında kara propaganda yapıldığını belirtti. Azınlık vakıfları ve ruhani önderlerinin verdiği desteği değerli bulduklarını belirten Kalın, bunun ileri taşınması gerektiğini söyledi. 
Kalın’ın açılış konuşmasından sonra katılımcılar sorunlarını dile getirdiler. Ekümenik Patrik Bartholomeos hala kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu konusunu gündeme getirirken Rum toplumuna iade edilmesi kararı verilen kimi arazilerde de hukuki sorunlar yaşandığını hatırlattı ve “Devlet bir eliyle verdiğini öbür eliyle alıyor” dedi. Ekümenik Patrik bu kapsamda Bozcaada ve Heybeliada Ümit Tepesi’ndeki arazilerle ilgili yaşanan sorunları örnek gösterdi. 
Başepiskopos Aram  Ateşyan ise Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin hala tüzel kişiliği olmadığına dikkat çekti ve bu çerçevede Patrikhane’nin gelir elde edemediğini vurguladı. Toplantıda ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2013’te yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin yerine yenisi konmadığı için yıllardır yapılamayan vakıf seçimleri de gündeme geldi ve bu nedenle azınlık toplumlarının yaşadığı mağduriyet dile getirildi. Ermeni toplumundan isimlerin toplantıda bürokratik engeller nedeniyle yapılamayan Patrik seçimi konusunu gündeme getirmedikleri öğrenildi. Kalın’ın gündeme getirilen sorunları not ettiği öğrenildi. 
Toplantıya Ekümenik Patrik Bartholomeos, Başepiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Türkiye Ermeni Katolikleri Ruhani Lideri Başepiskopos Levon Zekiyan, Keldani Cemaati Patrik Vekili François Yakan, Türkiye Süryani Katolik Patrik Genel Vekili Korepiskopos Orhan Çanlı, Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Türk Yahudi Toplumu ve Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh, Beyoğlu Süryani Kadın Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, Surp Agop Ermeni Katolik Hastanesi Vakfı Başkanı Bernard Sarıbay, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Teoman Önder ve Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze katıldı. Toplantıda, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile Cemaat (Azınlık) Vakıfları Temsilcisi Moris Levi de hazır bulundu.

Kategoriler

Genel Toplum