Bankacılar: MB'den aksiyon görmemiz gerekiyor

Piyasada oynaklığın çok yüksek olduğu bu sabah dolar/TL oldukça kısa bir süre içinde tarihi zirve olan 6.4915'i test ettikten sonra 6 seviyesinin altında hareketli bir seyir izliyor.

Ekonomi çevreleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı değenlendirme ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yeni ekonomik modele yönelik açıklamalarını bekliyor. Diğer taraftan piyasadaki tansiyonun düşmesi için Merkez Bankası'nın bir adım atması gerektiğine dikkat çekiliyor. 

Reuters ajansına konuşan bir bankacı, kur 6 seviyesinin üzerine çıktığında, "Likidite yok artık, tek işlemle oluyor çoğu şey" dedi.  Düşen likidite ortamında stop-loss işlemlerinin çalışmasıyla kur 6.49 seviyesinin üzerini test ettikten sonra yine hızlı bir şekilde geri çekildi. 

Başka bir bankacı "TL güne sert bir değer kaybı ile başladıktan sonra müthiş bir oynaklık ile işlem görüyor. Sabah Japonyeni/TL çiftindeki stopların çalışması hareketi abartılı hale getirdi. Kur herhangi bir sebepten her iki yöne de gidebilir, her harekete bir anlam yüklememek gerek. Ancak gerçek bir geri çekilme için TCMB'den bir aksiyon görmemiz gerekiyor" dedi. 

Türkiye ve ABD arasında Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu ve Washington yönetiminin aldığı yaptırım kararları nedeniyle başlayan krizi çözmek üzere ABD'ye giden Türk heyeti dün Türkiye'ye döndü. Görüşmelerde herhangi bir ilerleme işareti bulunmaması ve net bir açıklama yapılmaması da piyasada tedirginliğe, kurda oynaklığın sürmesine neden oluyor. 

Öte yandan haber akışı da gelişmeleri etkiliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün, Türkiye'nin TL'deki sert değer kaybını durdurması gerektiğini belirterek ülkenin durumunun bir ay önceki kredi notu indiriminden bu yana bozulduğu uyarısında bulundu. 

Financial Times'ta yer alan bir haberde de bünyesinde banka denetleme organı barındıran Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Türkiye'de faaliyet gösteren Avrupalı bankalar hakkında endişe 
ortaya koyduğu ifade edildi. (Reuters)
    

Kategoriler

Genel Güncel