Piyasalarda "MB artık gerekli görse bile adım atamaz" endişesi

Dolar/TL, 7.24 ile zirveyi test ettikten sonra TCMB ve BDKK adımlarıyla güne düşüşle başladı.

Reuters ajansının haberine göre Dolar/TL'deki harekete hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları hem de dün geceden itibaren atılan adımların ardından faiz artımı yapılamayacağına ilişkin bir beklentinin oluşması etkili oluyor. Ajansın haberine göre piyasalarda Erdoğan'ın faize karşı açıklamaları ardından TCMB'nin gerekli görmesi halinde bile bir adım atamayacağı endişesi piyasalarda baskı yaratmayı sürdürüyor. 

Dolar/TL 7.24 seviyesini test ettikten sonra TCMB'nin iki ayrı likitide genişlemeci ve BDDK'nın swap işlemlerini sınırlayan adımlarının ardından yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL bu adımlarla birlikte 7.24'lü seviyelerden 6.40'a kadar gerilese de bu seviyeler kalıcı olamadı ve oldukça dalgalı bir seyirle önce 6.90'a kadar yükseldi ardından saat 0925'te 6.65 civarında işlem gördü. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Hürriyet gazetesinde yer alan "Bankalarımız ve BDDK ile beraber gereken önlemleri hızlı bir şekilde alacağız" açıklaması ardından ise piyasalar atılabilecek adımlara odaklanmıştı. Albayrak'ın açıklaması ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50'siyle sınırladı. 

Merkez Bankası (TCMB) ise finansal piyasaların etkin işleyişinin desteklenmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması ve finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla bir dizi adım attı.  Banka TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler alırken, gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını duyurdu. 

Bankacılar: Atılan adımlar faiz artışı etkisi yaratmaz

TCMB ayrıca zorunlu karşılık değişiklikleriyle yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını da açıkladı. Bir bankacılık analisti, "Swap işlemlerinin kısıtlanması ve diğer düzenlemeler genel olarak TL'deki spekülatif hareketleri sınırlandırmak adına atılıyor. Gerekli likiditeyi sağlamak için ve spekülatif adımların önüne geçmek için bir bir adımlar 
geliyor. Ancak bunlarda bir faiz artışı etkisi olmayacak muhtemelen. Ayrıca politik belirsizlik ortadan kalkmadıkça da oynaklığı sonlandırmak zor görünüyor" dedi. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ile Türkiye ilişkilerilerinin yaptırımlarla daha da kötüye gideceği endişesi piyasaları baskılıyor. Bundan da önemlisi siyasilerin bu süreci bir ekonomik savaş olarak gören söylemleri nedeniyle Merkez Bankası'nın gerekli görse bile faiz adımı atamayacağı endişesi satış baskısını daha da tetikliyor. Şu anda Türkiye ekonomisine ilişkin güven sarsıldı" dedi. (Reuters)
    

Kategoriler

Genel Güncel