Ekonomik güven endeksinde düşüş

Ekonomik güven endeksi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 9 düşüşle 83.9'a gerileyerek Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Endeksteki düşüşün son dönemde piyasada görülen çalkantılar ve kurdaki sert yükselişten kaynaklandığı belirtilirken, bu gelişmelere bağlı olarak ekonomik aktivitedeki yavaşlanmanın üçüncü çeyrekte daha da belirginleşmesi bekleniyor. 

Bluebay Asset'ten Timothy Ash, veri sonrası notunda "Türkiye'de oldukça sert inişin açık göstergesi. Tek soru resesyonun ne kadar derin olacağı" dedi. 

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) açıklamasında, "Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı" denildi. 

Ocak 2018'de yüzde 10 artarak 104.9 ile beş ayın en yüksek değerini alan endeks, bu sert artış sonrasındaki aylarda geriledi. 
    
TÜİK bu endeksin ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor. 

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. (Reuters)

Kategoriler

Genel Güncel