Cumartesi Anneleri Erdoğan'dan randevu talep etti

Cumartesi Anneleri İstanbul İHD'de basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talep eden Cumartesi Anneleri, 701'inci haftada da Galatasaray'da olacaklarını belirtti.

Kayıp yakınları,  700. haftaya oturumuna yönelik engellemer AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in artık İstiklal Caddesi'nde eyleme müsaade edilmeyeceği yönündeki açıklamasının ardından bugün bir basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen toplantıya kayıp yakınları, hak savunucuları, Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Garo Paylan, Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Ömer Faruk Gergerlioğlu Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

 Cumartesi Anneleri adına ortak açıklamayı okuyan kayıp yakını Maside Ocak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep ettiklerini, 701’nci haftada da Galatasaray meydanındaki eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Ocak şöyle konuştu:  “Kayıplarınızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler devletin güvenlik güçleri tarafından kaybedilenlerin arkadaşları, eşleri, dostları, anneleri, kardeşleri ve insan hakları savunucuları olarak 1995’te Galatasaray’a çıktık. Çünkü bizim yakınlarımız gibi herkesin gözü önünde gözaltına alınanlar vardı. Savcılar, ‘Türk polisi işkence yapmaz’ diyerek dosyalarımızı başlatmadan kapatıp biz aileler için hak arama yollarını kapatıyorlardı. Adalete ulaşamamamızın neticesinde Galatasaray’ı kendimize mekan ettik.”

Ocak şöyle devam etti:

"700’üncü kez buluşmamızın engellenmesi ve ailelerimizin gözaltına alınması adalete olan inancımızı bir kez daha sarstı. İçişleri Bakanı’nın hakaret içeren açıklamaları bizi derinden etkiledi. 700 hafta boyunca bitmedi ümitlerim, solmadı karanfilim diyerek Galatasaray’da buluştuk. Bu sorun temel bir hukuk ve demokrasi sorunudur. Devlet politikası hukukun üstünlüğüne ve barışa giden yola barikat kuruyor. Bu barikatı aşmak yurttaşlık görevimizdir. 701’nci hafta da her Cumartesi olduğu gibi yine Galatasaray’da olacağız. Tüm failler yargı önüne çıkartılıncaya kadar adalet talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

Randevu talebi


Cumartesi Anneleri adına Fehmi Tosun'un, Cemil Kırbayır’ın, Hayrettin Eren'in, Hüseyin Taşkaya'nın, Hasan Ocak'ın, Rıdvan Karakoç'un ve Ferhat Tepe'nin ailesi bugün gönderdikleri bir faks ile Erdoğan’dan randevu talebinde bulundu.

Randevu dilekçesinde, “Kayıplarımızın bulunması ve adaletin sağlanması devletin görevidir. Bakan ve hükümet temsilcilerinin negatif yaklaşımları nedeniyle, kayıp yakınları olarak bizim muhatabımız 5 Şubat 2011’de yapılan görüşmede yaşlı annelerimize ‘sizin sorununuz, benim kabinemin sorunudur’ taahhüdünde bulunan sizsiniz” ifadelerine yer verildi.

Randevu talebinde "5 Şubat 2011 tarihinde tarafınızın davetiyle Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisinde sizinle yaptığımız görüşmedeki yaklaşımınız ve sonrasında sizin, eşinizin ve Başbakanlık yetkililerinin kamuoyuna yaptığı açıklamalarla güçlenen devletin sorumluluğunu yerine getireceği beklentisi, kayıplarımızı bulma ve adalete ulaşma umudumuz, 700. Haftamıza yapılan müdahale ve açıklamalarla kırılmıştır." dendi ve  "Konu ile ilgili kayıp aileleri adına oluşturacağımız bir heyetle, sizinle görüşmek üzere acil randevu talep ediyoruz." ifadelereni eyer verildi. (Cumhuriyet, Bianet)

Kategoriler

Genel Güncel