Çocuklar için demokrasi rehberi

MERVE SUCU

Çocuklar, çok küçük yaştan itibaren adaletle ilgili sorunların farkına varır ve haklarını sorgulamaya başlarlar. Toplumda diğer insanlarla birlikte yaşayan kişiler olarak sahip oldukları hakları bilmeye ihtiyaç duyarlar. İsveçli yazar Sass Buregren’in yazıp resimlediği ‘Küçük Okur İçin Demokrasinin El Kitabı’ da haklarını tanımak isteyen çocuk okurlara demokrasinin nasıl işlediğini ya da daha doğru bir tabirle nasıl işlemesi gerektiğini örneklerle açıklıyor. 

Jorinda’nın araştırması

Kitabın kahramanı Jorinda, hayatında eğer kendisinin de söz hakkı olursa daha iyi olabilecek pek çok şey olduğunu fark ediyor ve demokrasiyi araştırmaya karar veriyor. Jorinda’nın demokratik çözümlerle değiştirmek istediği pek çok sorunu vardır. Jorinda tüm bunların listesini yapıyor ve annesinin de yardımıyla listesine her bir konuyla ilgili kararın nerede alındığını not alıyor: “Daha fazla lazanya yemek-aile, sınıfımızın bölünmesini istemiyorum-okul, etüt merkezleri daha uzun süre açık olmalı-belediye, göçmen çocuklar geri gönderilmemeli- hükümet” gibi. Jorinda işe kendisine en yakın yerden, ailesinden başlıyor. Pazar sabahı lazanya konusunu açıyor. Aslında ailenin geri kalanı da lazanya seviyor ancak hazırlaması zor ve zaman aldığı için çok sık yapılmıyor. Aile meclisinde Jorinda’nın lazanya yapmayı öğrenmesine karar verilmesiyle lazanya konusu çözülüyor. Ardından sırasıyla okul, belediye, hükümet, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’de alınan kararlarla ilgili sorunlar geliyor. Böylece Jorinda’nın araştırmalarıyla demokrasinin küçük topluluklardan başlayarak daha geniş topluluklara doğru nasıl uygulandığını detaylı olarak görüyoruz. 

Kitapta, tarihte demokratik yöntemlerle bir şeyleri değiştirmeyi başarmış kişilerle tanışıyoruz. Pasif direnişin sembolü Mahatma Gandhi, ilk çocuk hakları deklarasyonunu yazan Eglantyne Jebb, Pakistan’da çocukların çalıştırılmasına karşı çıkan çocuk İkbal Masih, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler’in kurbanı olan Anne Frank bu isimlerden birkaçı.  

Kitap, çocuk okurlara demokrasinin adımlarını detaylı olarak anlatırken aslında demokrasinin bir yaşam biçimi olduğunu ve daha iyi bir dünya için mücadele edilerek var olacağını gösteriyor.

Küçük Okur İçin 

Demokrasinin El Kitabı

Sassa Buregren

Çeviri: Helin Topal

Güldünya Yayınları

47 sayfa.