İsveç'te aşırı sağ yükselişte

İsveç'te Pazar günü yapılan ve milliyetçi İsveç Demokratları'nın güçlendiği seçimlerde parlamentoda hiçbir parti mutlak çoğunluk sağlayamadı. Aşırı sağ konumdaki İsveç Demokratları ise 63 sandalye kazandı

İsveç'e 2015 yılında gelen 163,000 kişilik sığınmacı akını, seçmenleri kutuplaştırdı ve uzun süredir devam eden siyasi mutabakatı kırdı. Bu sayıda sığınmacı, ülkenin 10 milyon olan nüfusuna bakıldığında Avrupa'daki en yüksek oran oldu. 

Neredeyse bütün bölgelerin seçim sonuçların açıklanmasıyla, iktidardaki merkez sol Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ile parlamentodaki müttefikleri Sol Parti, oyların yüzde 40.6'sını alırken, muhalefetteki merkez sağ İttifakın yüzde 40.3 oranında oy aldığı görülüyor. 

Böylece merkez sol 349 sandalyeli parlamentoda 144 sandalye alırken, merkez sağ İttifak'ın 142 sandalyesi oldu. Bu durum, çalışabilir bir hükümet kurulana kadar haftalarca sürecek bir belirsizlik yaşanabileceğini gösteriyor. 

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan azınlık gruplarla bağlantıları olan İsveç Demokratları, yüzde 17.6 ile 63 sandalye sahibi olarak İsveç parlamentosu Riksdag'da en büyük kazanımını kaydeden parti oldu. 

İsveç Demokratları'nın elde ettiği sonuçlar, lider Jimmie Akesson'un yüzde 20 veya daha fazlası yolundaki tahminlerinin gerisinde kaldıysa da Akesson, parti üyelerine yaptığı konuşmada seçimin galibi olduklarını söyledi. 
    
Akesson, İsveç'in Avrupa Birliği'nden ayrılmasını ve göçün dondurulmasını isteyen partisinin, hükümet kurma müzakerelerinde belirleyici bir rol oynayabileceğini umuyor. 

Akesson, merkez sağ İttifak'ın başbakan adayı Ulf Kristersson'u, bir İttifak hükümeti için İsveç Demokratları'ndan destek almak veya Sosyal Demokrat Başbakan Stefan Lofven'in dört yıl daha iktidarda kalmasını kabullenmek arasında tercih yapmaya çağırdı. (Reuters)

Kategoriler

Genel Güncel