Ermenistan'da 'derin' hamleye Paşinyan’dan karşı atak

11 Eylül’de Ermenistan, Ulusal Güvenlik Servisi Şefi Artur Vanetsyan ile Özel Soruşturma Komisyonu Başkanı Sasun Khachatryan arasındaki telefon konuşması kayıtlarının internette yayınlanması ile çalkalandı. Konuşma, eski başbakan Robert Koçaryan ve birkaç üst düzey yetkilinin tutuklanmasıyla ilgiliydi. Kaydın hızla sosyal medyada paylaşılmasının ardından, Başbakan Paşinyan Facebook'ta canlı yayına başladı. Vanetsyan ve Khaçatryan 'a acilen basın toplantısı düzenlemelerini önerdi. Gece tekrar halkla buluşan Paşinyan, “Sarkisyan, Koçaryan demek bizi dinliyorsunuz, yayınlayıp halka meydan okuyorsunuz, arkamızdan iş çeviriyorsunuz, güvenliğimizi tehlikeye atıyorsunuz, hadi şimdi de halk size meydan okuyor" dedi.

Ulusal Güvenlik Servisi (NSA) Şefi  Vanetsyan basın toplantısında telefon görüşmesinin gerçekliğini doğruladı. NSA ve SIS başkanları, aralarındaki telefon görüşmesinin gizlice kaydedilmesinin kabul edilemez olduğunu ve soruşturma başlatıldığını belirttiler. Vanetsyan, söz konusu konuşmanın Koçaryan ile ilgili önemli bir karar alındığı gün gerçekleştiğini açıkladı. “1 Mart (2008) olayları sırasında Ermeni Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olan Yuri Khacaturov'a atıfta bulunan suçlamaları göz önünde bulundurarak; davada bir yanlışlık olmadığından emin olmak gerekiyordu. Tartışma kesinlikle yasal nitelikteydi, siz de dinlediniz” dedi.  Khachatryan ise “Şu an Rusya’da bulunan Khachaturov'un tutuklanmasını görüştük ve mahkemeye ön duruşma yapmalarını sağlamak için bilgi sunduğumu bildirdim.” dedi.  
“Bu yolsuzluk davaları adalet sağlanana kadar devam edecek. Bizi durduracak küçük bir girişim yapıldı, ancak görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz.” diyen Vanetsyan şöyle devam etti: "NSS ve SIS son birkaç ay içinde son on yıldan daha fazla iş yaptı ve saygınlığımız arttı. Bu kaydın amacı bizi daha zayıflatmak. Böylece Koçaryan ve Sarkisyan ailesine açılan davaların kapanacağını sanıyorlar. Herkes hesap verecek, çalınan yerine konacak.” 
Ses kaydının yayınlanmasının hemen ardından aralarında sahte hesapların da bulunduğu sosyal medya kullanıcıları “Vanetsyan istifa” , “Büyük Skandal, işte yönetemiyorlar” şeklinde paylaşımlarda bulundular. Vanetsyan bunlara cevap olarak “Rütbe ile doğmadım, halk ya da hükümet isterse istifa ederim, ama bırakın suçluları yargılayalım, sonra biz de Yerevan sokaklarında rahatça dolaşalım” dedi.
Ses kayıtları “Savcılar ile pazarlık yapmışlar” şeklinde servis edilmişti. Ancak konuşmada Vanesyan  savcıların arayıp  korkuyoruz dediklerini, büyük ihtimalle tehdit edildiklerini anlatıyor ve  “Ben de korkmayın, ne gerekiyorsa yapın dedim” diyor. Buna karşılık Khachatryan da suçlananların davadaki hakim ve savcıların isim listelerine ulaşmak için uğraştıklarını belirtiyor. Anlaşılan o ki, dava süresince özellikle Koçaryan yargı mekanizmasına etki etmeye devam ediyor.
Basın toplantısında konuşan Khacatryan “Madem böyle yapıyorlar biz de açıklayalım o zaman... Ordunun, sadece 1 Mart (2008) olaylarının gelişmelerine katılmadığını, aynı zamanda Leo sokağından sivillere ateş açtığını tespit ettik. Gizli emirle ordunun halka karşı harekete geçmesine karar verildiğinde, Karabağ-Azerbaycan Temas Hattından çekilen askerler Yerevan’a getirilmiş,  kritik görevdeki asker nöbet bırakmaya zorlanmış, temas hattı zayıflamış. Bu milli güvenliğin tehlikeye atılmasıdır.” dedi.
Vanetsyan, 1 Mart hakkında konuşmaya devam etti. “ 7-8 Mart'a kadar, askerlere yasadışı emri uyguladıkları için oligarklar tarafından ödeme yapıldı, listeler elimizde, hepsi açıklanacak” dedi.


Paşinyan’dan karşı atak
Paşinyan, aynı gece “Benim Adımım” İttifakı Yerevan Belediye seçimleri kampanyası sırasında ateşli bir konuşma yaptı. Ülkedeki yasadışı faaliyetlere ve yolsuzluğa karışan herkesi uyardı, “Sevecenliğimizi zayıflık sandınız” dedi.
 Paşinyan “Söyleyecek çok şeyim var. Yapılan ses kaydının Ermenistan Cumhuriyeti'ne karşı ihanet suçu olduğunu söylemek istiyorum. Ulusal Güvenlik Servisi'ne ve polise sesleniyorum, vatana ihanet edenleri ortaya çıkarmak ve onları yasalar ile cezalandırmak konusunda acele edin” dedi.
Paşinyan  “Ermenistan'da hırsızlar çağı bitti, halktan çaldığınız her kuruşu geri alacağız. Polise emir veriyorum, taarruza geçiniz” dedi ve şöyle devam etti: 
 “Sabrımızı zayıflık sananlara söylüyorum; Bu andan itibaren, devletin tam gücünü hissedecekler. Ulusal Güvenlik ve polis hukukun üstünlüğünü tesis edecek, edemezler ise, kravatımı çıkarıp tekrar kamuflaj gömleğimi giyer, sizinle birlikte Ermenistan'da düzeni ve hukukun üstünlüğünü tesis edene kadar sokaklarda, ev ev dolaşırım.”
 “Ermeni halkı bütündür, bizler, beyazlar, iyiler kazandı, siyahlar [karanlık güçler] rejimi geri alamayacaklar. Demek konuşmalarımızı YouTube'a yüklüyorsunuz, bakalım ben sizinkileri yükleyince sokağa çıkabilecek misiniz? Çok paranız var, kanallarınız, kapınızda köleleriniz var, bize siz kimsiniz diyorsunuz öyle mi? Beni ne canımla, ne ailemle korkutamazsınız, benim gözüm kara, ben halkımı sevdim, durmayacağım, hepinizi yargılayacağız.” diyen Paşinyan toplanan kalabalığa duygulu anlar yaşattı.
Başbakan 1 Mart dosyasını da açtı ve şunları söyledi: “Hiçbir güvenlik hizmeti yenilmez, ABD başkanlarını öldürdüler. Ama sizler benim güvenliğimin garantörüsünüz. Beni siz buraya getirdiniz, bir yanlışımı görürseniz yine aynı meydanda cezalandırın beni. 1 Mart 2008'de ne oldu? 23 Şubat'ta Koçaryan, Ermenistan'daki Sıkıyönetim Yasasını açıkladı, daha 1 Mart olmamıştı, hepsini önceden yaptılar, askerleri ön cepheden getirdi, kanıtlar var. Bu süre zarfında savaş cephemiz korumasız  kaldı. Sizce, bu hainlik değilse, nedir? Siviller öldürüldü, ordunun halk yönünde ateş etmesi söylendi. Oligarşik haydutlara ordu üniformaları verildi ve bu hükümet binasında yapıldı. Yüksek rütbeli askerlere para dağıtıldı. Koçaryan’ın servetinin ölçüsü yok, Sarkisyan’ın erkek kardeşinin Ermenistan’da sadece bir bankada 30 milyon doları var, madem öyle hepsini açıklayacağım, yarın sabah o paralar devlet bütçesinde olacak. Akıllı olun!” dedi.
Kendine gelecek eleştirilere de hazırlık olan Paşinyan “Bütün bunları diktatörlük olarak etiketleyecekler, bizi devirmek için ellerinden geleni yapacaklar; size pirinç, un dağıtacaklar, almayın. Para verirlerse istemeyin, sizden çaldıkları milyonların hesabını sorun, bu kavgaya hayatımı verdim, vereceğim, bir an bile tereddüt etmeyeceğim ve insanlara çalınan her şeyi geri getireceğim.” dedi.



Yazar Hakkında