Müzik dünyasında yas: Charles Aznavour hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü Ermeni şarkıcı Charles Aznavour 94 yaşında hayatını kaybetti. Aznavour'un güneydoğu Fransa'da Alpille'deki evinde hayatını kaybettiği açıklandı.

180 milyon plak satmış bir müzisyen olan Aznavour sadece doğup büyüdüğü Fransa'da değil dünyada da büyük bir üne sahipti. Ünlü şarkıcı Japonya'da verdiği konserden geçtiğimiz ay dönmüştü. 26 Ekim'de de Brüksel'de bir konser vermeyi planlıyordu. Ailesi Facebook'dan Fransızca, İngilizce ve Ermenice yayınladığı mesajda "Mirası sonsuza kadar yaşayacak" ifadesini kullandı. 

Gerçek adı Shahnour Vaghenag Aznavourian olan ünlü sanatçı  22 Mayıs 1924’de Paris’te Ermeni Soykırımına tanıklık edip, kurtulabilen Adapazarlı bir anne ve Ahıskalı bir babanın çocuğu olarak doğdu. Fransa’da bir göçmen çocuğu olduğunu hep hisseden Aznavour şöhret basamaklarını hızla tırmandı. Dünyaca ünlü şarkıcı, aynı zamanda söz yazarı, oyuncu olarak da kendini ispat etti. Aznavour için, küçük kumpanyalarda şarkı söyleyerek başlayan kariyerinin dönüm noktası ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf'la tanışması oldu. Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi. Fransa`nın Frank Sinatra`sı olarak da anılan Aznavour 1988 depremiyle ağır yaralar alan Ermenistan'a "Ermenistan için Aznavour" adlı bir vakıf kurarak maddi ve manevi yardımlarda bulundu. Bu çalışmalardan dolayı UNESCO’nun “Ermenistan İyi Niyet Elçisi” ödülüne layık görüldü. O yıllarda Ermenistan halkı tarafından sevilen ve saygı duyulan en önemli isimlerden biri olan Aznavour, bu çabaları nedeniyle 2004 yılında Ermenistan Hükümeti tarafından ülkenin en önemli nişanı olan "Ermenistan Ulusal Kahramanı" ödülüne layık görüldü, Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandığı 2009 yılında aynı zamanda Birleşmiş Milletlerde Ermenistan'ın daimi delegesi oldu.

"Fransa'nın Frank Sinatrası" olarak sunulmakla birlikte Aznavour şarkılarını genel olarak kendisi yazıyordu ve toplumsal tabulara da karşı çıkmaktaydı. 1924'te Paris'te doğduğunda ailesi ABD'ye gitmek için vize bekliyordu, ancak bu bekleyiş sonuçsuz kaldı. Aznavuryanlar Paris'te Le Caucase adlı küçük bir restaurant açtılar. Charles Aznavour ve kızkardeşi burada şarkı söylediler. 

Aile sonraki yıllarda Nazi işgalinden kaçan Yahudileri ve Komünistleri sakladı, bunlar arasında ünlü Misak Manuşyan da vardı. Bu sayede kurtulan Meline Manuşyan daha sonra Aznavuryanlara teşekkür edecekti. 

Aznavour okulunu yarım bıraktıktan sonra şarkı söylemeye başladı. Edith Piaf onu menajeri ve güftecisi olarak ABD'ye götürdü, Aznavour bu dönemde sesini geliştirmek için çaba gösteriyordu. 

Aznavour'un kariyeri sonraki yıllarda büyük gelişim gösterdi. 1959'da Paris'te ünlü "Olimpiya" salonunda verdiği konser kendisine büyük ün kazandırdı.

Aralarında Frank Sinatra, Elton John, Sting, Celine Dion'un da bulunduğu çok sayıda sanatçı ile duet gerçekleştirdi, "She" adlı şarkısı Elvis Costello tarafından yeniden yorumlandı. 

60'dan fazla filmde oynayan Aznavour François Truffaut'nun 1960 tarihli "Tirez sur le pianiste" (Piyanisti Vurun) filminde de rol almış ve övgü toplamıştı. Aznavour Atom Egoyan'ın 2002 tarihli "Ararat" filminde de rol almıştı. Aznavour erken tarihlerde eşcinsel hakları için mücadele etmiş, kendisini "Yüzde yüz feminist" olarak tanımlamış, "Bir erkek kendisini her zaman bir kadının yerine koymalıdır" demişti.

Charles Aznavour geçtiğimiz hafta verdiği röportajda son nefesini sahnede vermek istediğini söylemişti. 

Aznavour'un ölümünün ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron bir mesaj yayınlayarak Fransız halkının Ermeni toplumunun acısını paylaştığını söyledi.  Macron "Charles Aznavour üç kuşağın sevinçlerine ve acılarına eşlik etti. Başyapıtları ve eşsiz ışıltısı uzun süre hayatta kalacaktır" dedi. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da haberin duyulmasının ardından Facebook'tan görüntülü bir mesaj yayınladı. Paşinyan "Ülkemiz için üzüntü verici bir gün. Ermeni halkının kahramanı Charles Aznavour öldü" dedi. Paşinyan "Ermenistan için, Ermeni halkı için, Fransa için Fransız halkı  için ve  tüm dünya için büyük bir kayıp" dedi ve hem Ermenistan hem de Ermeni halkı adına taziyelerini sundu. 

Aznavour (sağda) ve Edith Piaf ABD'li aktör Eddie Constantine ile