Ermenistan'da sıcak gece: Parlamento baskın karar aldı Paşinyan rest çekti

Ermenistan Parlamentosu'nda hala çoğunluğunu elinde tutan Cumhuriyetçi Parti, Dzarukyan'ın Müreffeh Ermenistan'ı ve Taşnaksutyun, baskın bir oturumla erken seçimi yasaklayan bir karar aldı. Başbakan Paşinyan eğer Cumhurbaşkanı bu kararı onaylarsa istifa edeceğini söyledi.


Ermenistan'da halk hareketi ile iktidara gelen Paşinyan'ın Başbakan olmasından sonra Yerevan için belediye seçimi yapılmış, Paşinyan'ın desteklediği blok yüzde 81 oy almıştı. Paşinyan bu gelişmenin ardından Aralık ayında erken seçim yapılacağını açıkladı. Ancak mevcut tabloda gidilecek erken seçimde mağlup olacağını tahmin eden Cumhuriyeti Parti ve Taşnaksutyun  parlamentoda baskın bir oturum düzenleyerek erken seçimi yasaklayan bir karar aldı. Partilerin böylece zaman kazanmak istediği tahmin ediliyor. 

Karara tepki duyan halk yine meydana çıktı ve parlamento önünde toplandı. Başbakan Paşinyan bu oylamada evet diyen partilerin koalisyondaki bakanlıklarını iptal edeceğini söyledi ve miting sırasında görevlerine son veren belgeleri imzaladı.

Paşinyan ilk başta Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın yasayı onaylaması durumunda istifa edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanının yasayı onaylaması için 21 gün süresi var. Daha sonra Parlamento'ya girip Cumhuriyetçiler ile görüşen Paşinyan halka erken seçime gidilebilmesine imkan sağlayacak yeni planını sundu. Buna göre, Paşinyan, Müreffeh Ermenistan ve Taşnaksutyun partilerinden birçok bakan ve valiyi görevden alma talimatlarının yürürlüğe girmesinin ardından kendisinin de istifa edeceğini söyledi. Paşinyan, "Bakan ve valileri görevden alma kararı yasal olarak yürürlüğe girdiğinde istifa edeceğim, ancak Başbakanlık yükümlülüklerini vekaleten yerine getireceğim. Eğer milletimiz erken seçimin yapılmasını istiyorsa, yeni Başbakan seçmelerine izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.
Paşinyan'ın yeni stratejisi  parlamentonun yeni bir başbakan seçememesi ve kanun gereği otomatikman  erken parlamento seçimlerinin düzenlenmesi.