Brezilya'da aşırı sağcı aday Bolsonaro önde

Brezilya'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro oyların yarısına yakınını kazandı.

Eski bir subay olan Bolsonaro 28 Ekim'de yapılacak ikinci turda solcu aday ve Sao Paolo eski belediye başkanı Fernando Haddad ile yarışacak. 
Bolsonaro geçerli oyların yüzde 46.3'ünü alarak yüzde 29 oy alan Haddad'ı geride bıraktı ancak oyların yarıdan fazlasını alamadığı için seçimin ikici tura kalmasını engelleyemedi. 
Reuters ajansının analizine göre Bolsonaro'nun rüşvet ve yolsuzluğa çok ağır darbe vurma vaadi dünyanın beşinci büyük nüfusuna sahip olan Brezilya'da seçmen karşısında yankı buldu. 
Bolsonaro sosyal medyada yayılan mesajında, "Çok küçük, kampanya parası olmayan ve televizyonların hiç süre ayırmadığı bir parti olduğumuz ve benim de 30 gün hastanede yattığım düşünülürse bu çok büyük bir zafer. Brezilyamıza inancımızı devam ettirmeliyiz. Seferber olmalıyız" dedi. 
Cumhurbaşkanı seçilirse devleti küçültmeyi, kabindeki bakan sayısını ve maaşlardan alınan vergileri azaltmayı vaat eden Bolsonaro, pek çok kamu şirketini de ya kapatacak ya da özelleştirecek. 
Taraftarlarının seçimin ikinci tura kalmasını sevinçle karşıladığı Haddad ise, kendisine verilen oyların ülkede ekonomik açıdan en başarılı dönemin yaratıcısı olarak görülen  eski başkan ve İşçi Partisi'nin kurucusu Luis Ignacio Lula da Silva için olduğunu söylemişti. 
Yolsuzluk nedeniyle 12 yıl hapse mahkum edilen Lula'nın seçimde cumhurbaşkanı adayı olması mahkeme kararıyla engellenmişti. 

Kategoriler

Genel Güncel