Başkaya, Beşikçi ve İHD'den çağrı: Temel Demirer serbest bırakılsın

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Fikret Başkaya, İsmail Beşikçi ve İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, gözaltında tutulan yazar Temel Demirer’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İstanbul’daki evinden gözaltına alınarak Ankara’ya getirilen ve dört gündür gözaltında olan yazar Temel Demirer için basın toplantısı düzenleyen dostları Demirer’in serbest bırakılması çağrısında bulundu 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma nedeniyle İstanbul’daki evinde gözaltına alınarak  Ankara’ya getirilen ve dört gündür gözaltında olan yazar Temel Demirer için Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve Aydın ve Sanatçı Girişimi basın toplantısı düzenledi. Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleşen toplantıya Yazar-Akademisyen Fikret Başkaya, Yazar ve Sosyolog İsmail Beşikçi, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Şair Ahmet Telli gibi çok sayıda sanatçı, yazar, akademisyen, emek, meslek ve insan hakları örgütü temsilcisi katıldı. 

Ortak açıklamayı yapan Fikret Başkaya, soruşturmada “gizlilik” kararı nedeniyle avukatlarına dahi bilgi verilmemesine tepki gösterdi. Başkaya, “Tam olarak ne ile suçlandığını bugünkü sorgusunda öğrenebileceğimizi umuyoruz. Kafka’vari bir durum” dedi. Demirer’in gözaltı esnasında raporunun yanında olmaması nedeniyle ilaçlarını yanına almasına izin verilmediğini belirten Başkaya, kimse ile görüştürülmeden, Ankara Emniyetine getirildiğini kaydetti. Başkaya, “Gözaltı üzerinden 24 saat geçmesine rağmen avukatlarıyla görüşme talebinin reddedilmesi yanında zaruri ilaçlarının yanına almasına izin verilmemesi, hukukla, yasayla değil, ancak ‘gözdağı, intikam, yıldırma’ ile açıklanabilir” dedi. 

Demirer’in yeri ve adresinin belli olduğunu, herhangi bir çağrı durumunda Savcılığa kendisinin gideceğinin herkes tarafından bilindiğini kaydeden Başkaya şunları söyledi: “Demirer, 4 Ekim günü Oktay Etiman’ın anması nedeniyle Ankara’daydı. Ankara’da olacağı günler öncesinden biliniyordu. O gün kolaylıkla ifadesi alınabilirdi. Ağır sağlık sorunları yaşayan Demirer’in İstanbul’a dönüşünün beklenerek gözaltına alınması ve tekrar Ankara’ya getirilmesi ağır sağlık koşullarında bulunan bir kişi için geri döndürülemez sorunlar yaratma potansiyeli taşır, riski, vebali vardır”. 

Adresi sabit bir kişinin tatil sabahı gözaltına alınmasının gözaltı süresini fiilen uzattığına da dikkat çeken Başkaya, bunun sağlık sorunları yaşayan birine ek bir işkence olduğunu ifade etti. Başkaya, “Demirer’in gözaltısı son zamanlarda bütün büyük çaplı gözaltılarda olduğu gibi alelacele kotarılan ‘torba örgütler’ savının bayatlığının yeni bir örneğidir. Bu ve bunun gibi suçlamaların bizleri yıldırmayacağını bilmelidirler” dedi. 

Yazar-Sosyolog İsmail Beşikçi ise, bir ülkenin çağdaşlığının o ülkede ifade özgürlüğünün dinamik işleyip işlemediğiyle alakalı olduğunu vurguladı. Beşikçi, “Mükemmel yollarınız, hava yollarınız olabilir, çağdaşlığın göstergesi toplumsal, siyasal hayatta ifade özgürlüğünün olup olmamasıdır. Türkiye’de ise bu sınırlıdır, kısıtlıdır. Gerek devletin gerek sivil toplum örgütlerinin bu konu üzerinde düşünmesi gerekir” dedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, 2 yıllık OHAL’in ardından kalıcı hale gelen OHAL uygulamalarıyla 12 güne varan gözaltı sürelerine dikkat çekti. Türkdoğan şunları söyledi: “Muhalifler terör örgütü suçlamasıyla gözaltına alınacak, tutuklanacak, davasını açmayacaksınız. Aydınlar, yazarlar baskı altına alınacak, ifade özgürlüğüne aykırı suç tiplerinden yargılanacaklar. Bu çok denendi ama tutmayacak. Temel Hoca’nın da karşılaştığı ilk değil. Zaten devam eden davaları vardı ifade özgürlüğü kapsamında. Bu rejime otoriter demeye devam edeceğiz. Hocamızın ağır sağlık sorunları var gözaltında tutulmaması gerekir”. (Evrensel)
 

Kategoriler

Genel Güncel