Ermenistan'da Paşinyan Tsarukyan mutabakatı

Tsarukyan İttifakı lideri Gagik Tsarukyan Başbakan Paşinyan'ın 2018 Aralık'ta erken seçim yapma talebine olumlu yaklaştı. İki lider bir mutabakat metni imzaladı. Öte yandan Ermenistan Parlamentosu'ndan 14 vekil Paşinyan ile birlikte hareket etme kararı aldı.

Ermenistan'da Başbakan Paşinyan ve Tsarukyan İttfakı lideri Gagik Tsarukyan erken seçimlerin Aralık'ta yapılması konsunda mutabık kaldı.

İki siyasetçi dün bu konuda ortak bir belge imzaladı. Buna göre iki ittifak bu yılın Aralık ayında erken seçim yapılması konusunda mutabık kaldı. Tsarukyan ittifakı ayrıca Paşinyan'ın erken seçim yapılabilmesi için istifa etmesi durumunda başbakan adayı çıkarmayacak ya da başka bir başbakan adayını desteklemeyecek.

İki ittifak seçim öncesindeki kampanyaları da birbirlerine karşı centilmence yürütme konusunda anlaştı.

Yine iki ittifak ülkedeki insan hakları seviyesini yukarı çekme konusunda da mutabık kaldı. 

Bu arada çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti üyesi olan 14 milletvekili erken seçim konusunda Başbakan Paşinyan'ı destekleyeceklerini belirten bir açıklama imzaladılar. Bu isimler arasında eski Ulusal Polis Müdürü Cumhuriyetçi Alik Sarkisyan da var. 

Armenpress haber sitesi ise son dakika olarak geçtiği haberde bu listeye iki Cumhuriyetçi Parti vekilinin daha katıldığını bildirdi. 

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçi Parti ve diğer partiler Paşinyan'ın bu yılın Aralık ayında erken seçim yapmasının önüne geçmek için parlamentodan erken seçimi engelleyen bir yasa çıkarmışlardı. Baskın bir oturumla çıkan yasaya tepki gösteren Başbakan Paşinyan, otomatik olarak erken seçime gidilebilmesi için istifa edeceğini açıklamıştı.