Macron: Ermeni Soykırımının tanınması mücadelesine devam edeceğiz

Frankofoni Zrivesi için Ermenistan'da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron Soykırım Anıtı'nı ziyaret etti ve önemli mesajlar verdi.

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da 84 ülkeden temsilciler ve 34 ülke liderlerinin katılımıyla başlayan 17. Frankofoni Zirvesi tüm hızı ile sürüyor.  Zirveye ev sahipliği yapan Ermenistan için bu son yıllardaki en  büyük uluslararası buluşma.

Başbakan Nikol Paşinyan ve eşi Anna Hakopyan ile Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian ve eşi Nune Sarkissian’ın ev sahibi olduğu organizasyon, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Lübnan Devlet Başkanı Michelle başta olmak üzere önemli isimleri ağırlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi Brigitte Yerevan’a gelir gelmez, Dzidzernagapert Soykırım Anıt Kompleksini ziyaret edip,  Soykırım’da hayatını kaybeden Ermeniler için anıta çelenk bıraktı. Macron ayrıca Fransa’nın 24 Nisan’ı Ermeni Soykırımı ulusal anma günü ilan edeceğini ziyaretin hemen ardından açıkladı.

Macron ve eşi Soykırım Hafıza Bahçesi adı verilen koruda Soykırım anısına bir ağaç da dikti ve ziyaretçi defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Macron deftere yazdığı notta şöyle dedi. "Bugün burada çok yoğun duygu ve hislerle varız. Fransa , 1915'te yaşananları ilk günden bu yana akademisyenler seviyesinde soykırım olarak kabul etti. Soykırımdan kaçanları bağrına bastı. Onlar 1915’de düştüler, gözlerinde güneş vardı (Aznavour’un Soykırım için yazdığı 'Onlar düştüler' şiirine atıfta bulunarak). Fransa bu gerçeği asla unutmayacak ve hakikatin tanınması için savaşacak.”  

Macron Aznavour'un Fransa’da çok özel bir törenle uğurlanmasına da atıfta bulundu ve  "Geçen hafta Paris'te ona veda ve teşekkür ettik. Bugün buradayız, ona verdiğimiz sözü tutacağız ve onun hayatı boyunca sürdürdüğü mücadelesine devam edeceğiz.  Charles Aznavour'un Ermeni Soykırımı'nın uluslararası tanınma mücadelesinden bahsediyorum. Bu mücadele, aynı zamanda Fransa'nın mücadelesidir, " diyerek Fransa'nın bu konudaki tumunun da altını çizdi. 

Kategoriler

Genel Güncel


Yazar Hakkında