Fener ile Moskova arasındaki Ukrayna krizi büyüyor

Fener Ekümenik Ortodoks Patrikliği Ukrayna'da bağımsız bir kilise oluşumunu onaylamıştı. Rusya'dan bugün yeni bir açıklama geldi.

Rus hükümeti, Ukrayna'nın Rus Ortodoks kilisesinden ayrılarak bağımsız bir kilise kurma kararına karşı, bu ülkedeki Rus asıllı kişileri hem siyasi hem de diplomatik yollarla savunacağını açıkladı. 

Rus hükümetinin, Ukrayna'nın Rus Ortodoks kilisesinden ayrılma girişiminden derin kaygı duyulduğu bildirilen açıklamasında, bu anlaşmazlıkta Ukrayna'da yaşayan Rus asıllıların haklarının korunacağı bildirildi. 

İstanbul'da bulunan Fener Ekümenik Ortodoks Patrikliği ise, Ukrayna'nın bağımsız bir kilise oluşturma talebini onayladığını dün açıkladı. 

Patriklik, daha önce Rus Ortodoks kilisesi tarafından aforoz edilmiş Ukraynalı bir din adamı olan Patrik Filaret'i de Ukrayna Patriği olarak tanıdı. 

Ukrayna'nın bağımsız kilise kurma hamlesi Kırım'daki Rus ilhakına  karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor. Moskova Patrikliği, Ekümenik konumdaki Fener Ortodoks Patrikliği'nin Ukrayna'daki yeni kiliseyi tanımaması ve temsilci göndermemesini talep ediyordu. Fener Ortodoks Patrikhanesi ise Agos'a yaptığı açıklamada Moskova Patrikliği'nin "Ortodoksluğun birliğine darbe vurmakla" suçlamıştı

Rus Intrerfax ajansının haberine göre Rus Ortodoks kilisesinin bir sözcüsü, Fener Patrikhanesi ile dini bağlantıların kesileceğini dün açıkladı.  Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, hükümetin Ortodoks kilisesinde bir ayrılık yaratma çabalarından ciddi kaygı duyulduğunu söyledi. 

Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı olan Kırım'ı ilhak etmesinin ardından  Ukrayna'nın doğusunda Rus asıllı ayrılıkçıların yaşadığı  bölgede çıkan çatışmalarda 10,000'den fazla insan ölmüştü. 


Kategoriler

Genel Güncel