Brunson için tahliye kararı

Mahkeme terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson'a yaklaşık üç yıl hapis cezası verdi, ancak tutuklu olduğu süreyi göz önüne alarak serbest bıraktı. Brunson üzerindeki, ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağını kapsayan adli kontrol kararı da mahkeme tarafından kaldırıldı. Böylece Brunson'ın Türkiye terk etmesi de mümkün hale geldi.

Aliağa'da İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce  yapılan duruşmanın bu sabahki bölümünde savcılık ve savunma makamının tanıkları dinlendi. Brunson duruşmanın öğle öncesi yapılan kısmında hakimin tanıklardan birine sorular yöneltmesi esnasında söz alarak, "Bütün bunların benimle ne bağlantısı var anlamıyorum" dedi. 

Ayrıca bir önceki duruşmada bir tanığın adını verdiği kişiler dinlendi ve ifadelerin tanığın söylediklerini desteklemediği görüldü. Bazı tanıkların da ifadelerini değiştirdiği görüldü. 

Karar sonrasında konuşan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, kararı temyize götüreceklerini söyledi. Brunson'ın büyük bir ihtimalle Türkiye'den ayrılacağını kaydeden Halavurt, "Başından beri söylüyoruz. Dağ fare doğurdu gibi bir şey. İlişkilerin bu kadar gerilmesine gerek yoktu. İtiraz hakkımızı kullanacağız" dedi. Brunson'ın verilen kararı ve durumu anlamaya çalışıtığını kaydeden avukat, "Mutlu oldu ve duygulandı. Burada artık güvenlik sorunu da oluştu onun için, gider diye düşünüyorum" diye konuştu. Halavurt, müvekkili ve eşinin karar sonrasında evine gittiğini söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump,  rahip Andrew Brunson hakkında ABD yönetiminin "çok sıkı" çalışmış olduğunu ifade etti. 

Trump İzmir'deki mahkemenin kararından kısa bir süre sonra Twitter'da yayımladığı mesajında "Rahip Brunson hakkında çok sıkı çalışıyorum!" dedi. Trump ayrıca, "Dileklerimiz ve dualarımız rahip Brunson'la, yakında evine güvenle dönmüş olacağını umuyoruz" dedi. 

ABD'li yetkililer, serbest bırakılan rahip Andrew Brunson'ın ABD ordusuna ait askeri uçakla Türkiye'den ABD'ye götürülmesinin beklendiğini belirtti. Reuters'a bilgi veren yetkililerden biri, Brunson'ın bugün içinde ABD'ye dönmüş olabileceğini söyledi. Pentagon sözcüsü de Brunson'ın Almanya üzerinden ABD'ye dönmesinin planlandığını ifade etti ancak seyahatin ne zaman gerçekleşeceği hakkında 
bilgi vermedi. 


Kategoriler

Genel Güncel