Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

17 Ekim Çarşamba günü hayatını kaybeden dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda ve Beyoğlu Üç Horan (Surp Yerrortutyun) Ermeni Kilisesi'nde tören düzenlendi. Güler'in naaşı meydana ve kiliseye Türk bayrağına sarılı halde getirildi. Naaşın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle bayrağa sarıldığı belirtildi. Güler'in naaşı kiliseden çıkarılırken fotoğraf çantası tabutun üzerine kondu.

90 yaşında hayata veda eden Güler için ilk tören Galatasaray Meydanı'ndaydı. 

Tören öncesinde, Beyoğlu Belediyesi'nce bir platform kuruldu. Ara Güler'in fotoğrafları ile Güler'in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi.

Alana Ara Güler'in "Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın" şeklindeki sözlerinin yer aldığı poster asıldı.

Törende dostları Ara Güler'i anlattı. Daha sonra sahnede duduk ve keman sanatçıları, Dle yaman, Sarı Gelin ve Grunk ezgilerini canlı olarak icra etti..

Galatasaray Meydadı'ndaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AKP  Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AKP Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın yanısıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Başepiskopos  Aram Ateşyan ve Güler'in sevenleri katıldı.

Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'ın Belediye Başkanı Şahin Yılancı da törene katıldı. Güler'i 2010 yılında Şebinkarahisar'da ağırladıklarını ve ilçenin en işlek caddesine ismini verdiklerini hatırlatan Yılancı, buradan getirdikleri toprağı ve kuruyemişi de Güler'in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Ara Güler'in "İstanbul'un gözü" olarak bilindiğini ancak Güler'in aynı zamanda bir dünya vatandaşı, dünya fotoğrafçısı olduğunu vurguladı.

Ara Güler'in naaşı, buradaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü.

Üç Horan Kilisesi'nin tamamen dolduğu törene  Ara Güler'in naaşı Türk bayrağına sarılı halde getirildi. Ayin başlangıcında Başrahip Tatul Anuşyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği taziye mesajını okudu ve Güler'in naaşının Erdoğan'ın isteğiyle Türk bayrağına sarıldığını söyledi. Kilisede okunan mesajda Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Fotoğraf alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Ara Güler'in dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Master of Leica unvanı sahibi Ara Güler'in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli fotoğraf ustalarından olan objektifiyle tarih yazan Ara Güler’i de işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum. Kendisi dünyanın nitelikli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi temsil etmiştir. Churchill'den Bertrand Russell'a, Indira Gandi'den Salvador Dali'ye, Alfred Hitchcock'tan Picasso'ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar, asla hafızlardan silinmeyecektir. Ara Güler ustayı, dünyanın büyük müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanında kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de hep daima saygıyla hatırlayacağız. Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ederek, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum"

Ayinde duaların ardından Türkiye Ermeni Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan Türkçe bir konuşma yaptı ve Güler'in kişiliğinden, yaptığı işlerin öneminden, mesleğindeki öncülüğünden bahsetti. Ayin sırasında Ara Güler'in aynı kilisede vaftiz olduğu da hatırlatıldı. Kilisedeki törene sanat, iş ve siyaset dünyasından çok sayıda ismin yanısıra Türkiye Ermeni toplumunun tüm kurumlarından temsilciler ve halk katıldı. Ayin boyunca Güler'in naaşının etrafında Türkiye Ermeni basının temsilcileri ve yakın dostları ellerinde mumlarla saygı duruşunda bulundular. Güler'in naaşı kiliseden çıkarılırken fotoğraf çantası da tabutun üzerine kondu. 

Ayinin ardından Ara Güler'in naaşı Şişli Ermeni Mezarlığı'na götürülerek dualarla aile kabristanına defnedildi. 

Kategoriler

Genel Güncel