1 Mayıs tutuklamalarında görevsizlik kararı verildi

1 Mayıs'ta ATM'lere zarar verdikleri gerekçesiyle tutuklanan anarşistler için savcı kararını açıkladı: 'Örgüt yok.' Özel yetkili savcılık görevsizlik kararı verdi ancak 15 kişi halen tutuklu. Görevsizlik kararının ardından tekrar tahliye talebinde bulunacaklarını açıklayan Avukat Davut Erkan, 'Tutuklama kararı başından beri hukuka aykırıydı' diye konuştu. Erkan, tutuklamaları medyaya yönelik, tansiyonu düşürme amaçlı olarak niteliyor.

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları sırasında Şişli ve Mecidiyeköy'de bazı dükkan ve bankalara saldırdıkları iddia edilerek tutuklanan 15 kişi hakkında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fuzuli Aydoğdu, 'örgüt olmadığına' hükmetti ve görevsizlik kararı verdi.

Dosya özel yetkili savcılıktan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Bianet.org'da yer alan Ayça Söylemez imzalı habere göre, Ancak İstanbul Özel Yetkili 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen tutuklama kararı halen kalkmış değil, 15 kişi Metris Cezaevi'nde mahkeme önüne çıkmayı bekliyor.

Avukat Davut Erkan, Bianet'e yaptığı açıklamada, bu görevsizlik kararının ardından tekrar tahliye talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Toplumda 'infial yaratmışlar'

1 Mayıs gösterilerinde bankalara ve dükkanlara saldırdıkları iddiasıyla 45 kişi 14 Mayıs'ta gözaltına alınmış, dokuzu 18 Mayıs'ta tutuklanmıştı.

Beyhan Çağrı Tuzcuoğlu, Burak Ercan, Deniz Fidan, Emirhan Yavuz, Murat Gümüşkaya, Oğuz Topal, Sinan Gümüş, Yenal Yağcı ve Ünal Can Tüzüner'in tutuklanma gerekçesi mahkeme kararına şöyle yansıdı:

'Üzerlerine atılı suçu işlediklerine ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun toplumda yarattığı infial, zararın büyüklüğü, mağdur kişi ve kurumun sayısı, kamu hizmeti gören kurumlara zarar verilmesi, kaçma ve delillerin karartılma şüphesinin bulunması.'

28 Mayıs'ta yapılan ev baskınlarının ardından da Hasan Savcı, Savaş Düzdaş, Tayfun Kılıç,Tugay Serin, İshak Tayak ve Umut Çelik tutuklandı.

Topal, Çelik ve Gümüş'ün avukatı Erkan, daha sorgu sürecinde savcılığa görevsizlik kararı vermesi yönünde başvuru yaptıklarını ifade etti.

'Özel yetkili savcılığın bu dosyaya bakma yetkisi yoktur şeklinde itirazda bulunmuştuk. Savcı Aydoğan'ın verdiği bu kararla dosya genel yetkili savcılığa gönderilecek. İddianame hazırlandıktan sonra Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılacağını tahmin ediyoruz.'

'Başta verilen tutuklama kararı hukuka aykırıydı'

Bu kararın tutukluluk hallerini nasıl etkileyeceği sorulunca Erkan, 15 kişinin de başından itibaren zaten tutuklanmamış olması gerektiğini belirtti:

'Hepsi 'kamu malına zarar', ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' gibi suçlardan tutuklandı. Tutuklama kararı başından beri hukuka aykırıydı.'

'Bu suçlardan ceza alsalar bile, denetimli serbestlik ya da para cezası şeklindeki önlemlerle zaten hapse girmeyecek olan 15 kişi, şimdi tutuklu.'

Erkan, 'Peki neden tutuklandılar?' şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtladı:

'1 Mayıs'ın ardından yargı üzerinde hapse atılmalarına yönelik bir baskı oluşmuştu. Bunlar medyaya yönelik tutuklamalardı, tansiyonu düşürme amaçlıydı.'

İlgili haberler için: