2013'te kaçırılan iki Süryani din adamı için soru önergesi

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik 2013 yılında Türkiye Suriye sınırında kaçırılan ve kendilerinden hala haber alınamayan iki Süryani din adamı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırladı.

Tuma Çelik soru önergesinde "6 yıl geçmesine rağmen Süryani iki din adamının kaçırılmasına dair tatmin edici bir açıklama yapılacak mıdır?" ve "Kaçırılan metropolitlerin akibeti konusunda ulaşılan son veri ve bilgiler nedir?" sorularını yöneltti. Çelik'in TBMM'ye verdiği soru önergesi şöyle: 

"Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında 22 Nisan 2013’te kaçırılan Antakya Rum Ortodoks Kilisesi  İskenderun Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Süryani Ortodoks Kilisesi Halep Metropoliti Yuhanna İbrahim’den yaklaşık 6 yıldır haber alınamıyor. Her iki Metropolit 22 Nisan 2013’de, 2013 yılının başlarında kaçırılan iki Ermeni din adamını kurtarmak için aracılarla görüşmek için Bab’el Hawa sınır kapısından Halep’e doğru giderlerken kaçırıldı.

Başta dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere hükümet yetkililerince “Kaçırılan Süryani din adamlarının sağ olduklarının bilindiği, yakında onlara kavuşulacağı” mealinde defaatle açıklamalar yapılmıştır. Ancak bugüne değin akıbetleri hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılmamış ve uzun zamandan beri de hükümetin bu konuya ilişkin herhangi bir açıklaması olmamıştır.
Ancak bu süreçte, iki din adamını kaçırdıklarını tespit ettikleri grubun başında olduğu iddia edilen Ebu Banat kodunu kullanan Magomed Abdurahmanov, Türkiye’de yakalanarak El Kaide terör örgütüne üye olmak ve vahim nitelikte silah ve mühimmat bulundurmaktan tutuklanmıştır.
Ancak bu şahsın dava dosyasında geçen bilgi ve belgelere göre; 22 Nisan 2013’te Suriye’de kaçırılan iki din insanının Magomed Abdurahmanov’un liderliğini yaptığı Katibet’ül Muhacirun grubu tarafından kaçırıldığı belirtilmektedir. Ayrıca kimlikleri tespit edilmemiş en az iki kişinin kafasını kestiği video görüntüsünün olduğu, videoda cinayetleri işleyenin bu şahıs olduğu, üzerindeki elbise ile videoda görülen, kafa kesmekte kullandığı bıçağın ele geçtiği anlaşılmaktadır. Ancak Magomed Abdurahmanov’un Suriye’de işlemiş olduğu ‘insanlığa karşı suç’ kapsamındaki, eylemlerinden yargılanmadığı anlaşılmaktadır. Şahıs sadece yapılan yargılama sonunda Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce silahlı terör örgütüne üye olmaktan 7 yıl 6 ay ceza almıştır. 
Bu bağlamda;
1- Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere hükümet yetkililerinin açıklamaları dikkate alındığında,  Antakya Rum Ortodoks Kilisesi  İskenderun-Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Süryani Ortodoks Kilisesi Halep Metropoliti Yuhanna İbrahim kim veya hangi örgüt tarafından kaçırılmıştır?  Kaçırılma olayı ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti güvenlik kurumları nezdinde bulunan somut bilgiler nelerdir?
2- Bu kaçırılma olayı ile ilgisi olduğu tespiti yapılan herhangi bir şüpheli ya da sanık var mıdır? Kaçırılma olayı konusunda herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma var mıdır?
3- Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2014/97 E. 2015/238 K. Sayılı dosyasında hüküm özlü sanık olarak El Kaide terör örgütüne üye olmaktan yargılanan Magomed Abdurakhmanov’un (Örgütsel kod adı: Ebu Banat) kaçırılma olayı ile ilgisi var mıdır? Emniyet ve istihbarat kurumlarının bu konuda bir tespiti olmuş mudur? Olmuş ise bunlar nelerdir?
4- Magomed Abdurakhmanov hakkında yukarıda isimlerini belirttiğimiz din insanlarının kaçırılması konusunda herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma açılmış mıdır?
5- Magomed Abdurakhmanov hakkında dava dosyasında geçen ve emniyet tarafından da tespiti yapılan video görüntülerinde kafa kesmek suretiyle iki kişiyi öldürmesi hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
6- Magomed Abdurakhmanov hakkında Birleşmiş Milletler ve/veya yabancı devletlerin herhangi bir resmi talebi (Suçluların iadesi, soruşturma, uluslararası adli yardımlaşma, sorgulama vb.) olmuş mudur?
7- 6 yıl geçmesine rağmen Süryani iki din adamının kaçırılması ile ilgili yetkili makamlar, gerek Süryani halkına gerekse din adamlarının ailelerine konu ile ilgili somut verilere dayalı tatmin edici herhangi bir açıklama yapılacak mıdır? Yapılmayacaksa gerekçesi nedir? 
8- Kaçırılan Metropolitlerin akıbetleri konusunda ulaşılan son veri ve bilgiler nelerdir?"

Kategoriler

Genel Güncel