Brezilya'da aşırı sağcı Bolsonaro iktidarda

Brezilya'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunu eski bir subay olan Jair Bolsonaro kazandı

Bolsonaro suçla mücadele, devleti küçültme ve rüşveti bitirme vaadleriyle seçimi kazandı. Bolsonaro aynı zamanda eşcinsel  ve kadın hakları karşıtı, ırkçı mesajlarıyla da biliniyor. 

Bolsonaro 1964-85 arasındaki askeri diktatörlük döneminden sonra Brezilya'nın ilk asker kökenli devlet başkanı olacak. 

Jair Bolsonaro seçimlerin ikinci turunda yüzde 55,2 oranında oy aldı. Rakibi İşçi Partisi adayı Fernando Haddad'ın oyu ise 44,8 düzeyinde kaldı. 

Jair Bolsonaro seçilmesinden sonra yaptığı açıklamada "Sosyalizm, komünizm, popülizm ve aşırı sol ile hiçbir temasımız olmayacak. Brezilya'nın kaderini değiştireceğiz" dedi. 

Seçimin ardından Brezilya Borsası Asya işlemlerinde yüzde 12 oranında arttı. Yatırımcılar da Bolsonaro'nun seçimi kazanmasından memnun görünüyor. Bunda Bolsonaro'nun yatırım bankacısı Paolo Guedes'i ekonomik danışman yapmasının payı var. Guedes'e yeni yönetimin ekonomi bakanı gözüyle bakılıyor. 

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) ise seçimin ardından Brezilya'daki yargı, basın ve sivil toplum kuruluşlarına Bolsonaro'nun Brezilya'daki insan hakları ve demokratik kurumları aşındırma girişimine karşı durma çağrısı yaptı.

Seçim sonuçlarının ardından İşçi Partisi taraftarları Sao Palo'da protesto gösterisi düzenledi ancak gösteriye polis biber gazıyla müdahale etti. (Reuters)

Kategoriler

Genel Güncel