Ekümenik Patrikhane ve Ukrayna İstanbul'da protokol imzaladı

Patrik Bartholomeos ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko İstanbul'da biraraya gelerek bir işbirliği protokolü imzaladı.

3 Ekim Cumartesi günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Ekümenik Patrik Bartholomeos İstanbul'da biraraya geldi. Buluşmada Kiev ile İstanbul'daki Ekümenik Patrikhane arasında işbirliği ve koordinasyon protokolü imzalandı. Protokol Ukrayna kilisesinin otosefal konumunu geliştirmeyi amaçlıyor. 

Patrik Bartholomeos imzadan sonra yaptığı açıklamada "Otosefali karanının Ukrayna'daki Ortodoksların birliğine yardım edeceğine inanıyorum" dedi. Poroşenko da protokolü "Tarihi" olarak tanımladı. Poroşenko, "Ukrayna halkı adına Sayın Patrik Hazretlerine ve Patrikhanenin tüm piskoposlarına Ukrayna milleti ve Ukrayna kilisesinin Tanrı'ya giden yolunu açan bu son derece önemli ve bilge karar için fevkalade müteşekkirim" ifadelerini kullandı.

Ekümenik Patrikhane Ukrayna Kilisesi'nin Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı olmayıp otosefal (özerk) olma kararının destekliyor. Patrikhane'nin bu kararı Rus Ortodoks Kilisesi'nin ve Rusya'nın tepkisini çekiyor. Son olarak  Rus Ortodoks Kilisesi İstanbul ile tüm ilişkilerini kesme kararı aldı. 

Kategoriler

Genel Güncel