Ruhani'den açıklama: ABD yaptırımlarını kıracağız

ABD'nin İran'a yönelik petrol ve mali yaptırımları bugün devreye girerken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın petrolünü satacağını ve ABD yaptırımlarını kıracağını söyledi.

Eski başkan Barack Obama yönetimi tarafından müzakere edilen 2015 nükleer anlaşması uyarınca kaldırılan ABD yaptırımları yeniden başlayacak ve İran'ın petrol, nakliye, sigorta ve bankacılık sektörlerinde 300 yeni kişi ve kuruma yaptırım uygulanacak. 

Ruhani bugün devlet televizyonundan yaptığı açıklamada "Amerika, İran'ın petrol satışlarını sıfıra indirmeyi istedi . Ama petrolümüzü satmaya ve yaptırımları kırmaya devam edeceğiz" dedi.  Ruhani ayrıca "Bugün düşman (ABD) ekonomimizi hedef alıyor... yaptırımların ana hedefi halkımız" dedi ve şöyle devam etti: "Bu, İran'a karşı ekonomik bir savaştır ancak Amerika İran'a karşı kuvvet dilini kullanamayacağını anlamalıdır. Her türlü baskıya karşı direnmeye hazırız." 

ABD Başkanı Donald Trump Mayıs ayında yaptığı açıklamada, şimdiye kadar ABD tarafından müzakere edilen "en kötü" anlaşma olarak nitelediği İran nükleer anlaşmasından ülkesini çektiğini açıklamıştı. Anlaşmanın diğer tarafları olan İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya ise anlaşmayı sürdüreceklerini söylediler. 

Yaptırımların detayları, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in bugün TSİ 1630'da yapmaları beklenen basın toplantısında açıklanacak. 

İran petrolünün başlıca ithalatçıları olan Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve Türkiye ham petrol fiyatlarının istikrarsızlaştırılmaması için yaptırımlardan geçici muafiyet verilmesi beklenen sekiz ülke arasında yer alıyor.  Amerikalı yetkililer bu ülkelerin İran'dan alacakları petrolün gelirinin bir emanet hesabına yatırılması gerektiğini söylediler. Çin ise, İran ile olan yasal ticari işbirliğine saygı duyulması gerektiğini söyledi ve ABD'nin İran'a yaptırımları yeniden devreye almasını üzüntüyle karşıladığını ifade etti. 
    
Yaptırımlar yeniden başlarken, ABD yarın yapılacak Kongre seçimlerine odaklanmış durumda. Trump Tenneseee eyaletinde dün yaptığı seçim kampanyası konuşmasında İran’a yönelik "azami baskı" politikasının işe yaradığını söyledi. (Reuters)
    

Kategoriler

Genel Güncel