Numan Kurtulmuş: Hrant Dink cinayeti çözülmeden Türkiye yoluna devam edemez

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, vesayet ve darbe tehditlerinin ortadan kalkmasının yolunun yeni ve sivil bir anayasa yapmaktan geçtiğini söyledi. AK Parti ile birleşme sürecini başlatan Numan Kurtulmuş, 'Eski Türkiye'de şaibeli ölümler var' dedi, ve 'Hrant Dink cinayeti var. Bunlar çözülmeden yeni Türkiye'nin yoluna devam etmesi mümkün değil' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmeden sonra AK Parti'yle bütünleşme sürecini başlatan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş önemli açıklamalar yaptı.

Ali Akkuş'un Zaman'da yer alan haberine göre, ülkenin tarihi bir dönemeçte bulunduğunu kaydeden Kurtulmuş, yeni Türkiye için 'Vesayetin ve darbe tehditlerinin olmadığı bir sistemin kurulması gerektiğini' söyledi. Bunun yolunun yeni bir anayasadan geçtiğine dikkat çekerek, 'Yeni anayasa yeni Türkiye'nin başlangıcının ilk adımı olmalı. Bu yapılmadan Türkiye birçok meselesini maalesef çözemeyecek.' dedi.

Önceki akşam Malatyalı işadamları ile iftarda bir araya gelen HAS Parti Genel Başkanı, Türkiye'nin dışarıda etkili olabilmesi için önce 'kendi bahçesini' düzenlemesi gerektiğini söyledi. 'Eski Türkiye'den kurtulmadan ülkenin ileri gitmesi mümkün değil.' diyen Kurtulmuş şöyle devam etti: 'Nedir eski Türkiye? Eski Türkiye'de 5 ihtilal var. Başbakan asılmış. Başbakanlar silah zoruyla iktidardan uzaklaştırılmış. 12 Mart, 12 Eylül, 27 Mayıs, 27 Nisan, 28 Şubatlar var. Bunların hepsinde millet iradesinin önünün kapatılması söz konusu. Recep Yazıcıoğlu, Muhsin Yazıcıoğlu, Turgut Özal, Bedri İncetahtacı gibi şaibeli ölümler var. Hrant Dink cinayeti var. Bunlar çözülmeden yeni Türkiye'nin yoluna devam etmesi mümkün değil. Bu milletin çocuklarını Alevi-Sünni, sağcı-solcu diye birbirlerine boğazlatmaya çalışan karanlık odaların bir sürü eylemleri var. Daha üç gün önce Malatya'da yaşananlar. Çorum olayları, Sivas olayları, Maraş olayları gibi hâlâ tozlu raflarda ne olduğu belli olmadan kalan bir sürü provokasyonlar var. Daha yeni yaşanmış Gazi olayları var. Türkiye bütün bunları çözmek zorundadır. Ergenekon'u, Balyoz'u, diğer adı unutulmaya çalışılan bütün bu karanlık pis işlerden kurtulmak zorundayız.'

Genel sekreteri sivilleşse de MGK'nın hâlâ alternatif bir hükümet gibi çalıştığına vurgu yapan HAS Parti lideri, bu yapının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek Askerî Şûra toplantısının bu dönemde sorunsuz geçmesini de yeterli görmeyen Kurtulmuş'a göre, YAŞ, Savunma Bakanlığı'na bağlı bir istişare kurulu haline getirilmeli.