Ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle cari denge fazla verdi

İktisadi faaliyetteki yavaşlama ve ithalattaki azalışla birlikte cari denge Eylül ayında 1.83 milyar dolar ile beklentilerin biraz altında fazla verdi.

Türkiye ekonomisi böylece Ağustos ayından sonra Eylül ayında da cari fazla verdi. 

Merkez Bankası verilerine göre bir önceki yılın Eylül ayında 4.4 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın Eylül'de 1.83 milyar dolar fazla verdi. 

Cari açık ilk dokuz ayda ise yaklaşık 30 milyar dolar oldu. Ağustos ayında da fazla veren Türkiye ekonomisi bundan önce en son 2015 yılı Eylül ayında 218 milyon dolar ile cari fazla vermişti. 

Ekonomik aktivitedeki yavaşlamasının yanısıra TL'deki değer kaybı kaynaklı ithal fiyatlamaya tabi ürünlerdeki fiyat artışlarının da etkisiyle Türkiye ekonomisi ithalatta azalışlar yaşamaya devam ediyor. 

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Ekim ayına dair veriler de cari fazla vereceğimize işaret ediyor. Yılın son iki ayında iktisadi faaliyetin seyri ve Kasım itibariyle verilen teşviklerin etkisi cari dengenin patikasını belirleyecek." dedi. Kömürcüoğlu, "Doğrudan yatırımlar kaleminden 0.8 milyar dolar giriş olsa da, portföy cephesinden 0.9 milyar dolar, kredi tarafından 4.8  milyar dolarlık çıkış var. Kredi tarafındaki çıkışta bankaların 1.1 milyar dolarlık kısa vadeli net borç ödemesi ve 4 milyar dolarlık uzun vadeli net borç ödemesi etkili oldu" dedi. (Reuters)

         

Kategoriler

Genel Güncel