İşsizlik Mart 2017'den bu yana en yüksek seviyede

İşsizlik oranı ekonomik aktivitede yavaşlamaya paralel olarak Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan 'Ağustos' döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artışla yüzde 11.1'e çıktı. İşsizlik böylece Mart 2017'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

İşsizlik oranı bir önceki dönem olan Temmuz'da yüzde 10.8, geçen yılın aynı döneminde ise 10.6 olmuştu. 

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "İstihdam yaratımında servis sektörünün ciddi katkısıyla aylık bazda kayda değer bir artış söz konusu ancak sanayi ve inşaat sektörlerindeki zayıf görünüm devam ediyor" dedi ve ekledi: "İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın hızlandığı son çeyrek itibariyle işsizlik oranındaki yükselişin hızlanacağını düşünüyoruz." 

Ekonomistlere göre, TL'deki değer kaybı ve ekonomide üçüncü çeyrekten itibaren en az altı ay sürmesi beklenen yavaşlama hatta daralma döneminde, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin tam öncesinde sadece Yeni Ekonomik Program öngörülerine göre yüzbinlerce kişi işsiz kalacak. 

YEP hedeflerine göre Haziran'da yüzde 10.2 olan işsizliğin 2018'de ortalama yüzde 11.3'e çıkması bekleniyor. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre bu veriler işsizliğin yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 12.4 olacağını gösteriyor.

TÜİK verilere göre genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0.2 puanlık artış ile yüzde 20.8 oldu. (Reuters)

Kategoriler

Genel Güncel