Van Valiliği Çarpanak için çalışmalarını başlattı

Van'da yaşanan iki büyük yıkıcı depremin yaralarının sarılması ve şehrin daha da geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Van Valiliği, kentte inanç turizminin daha geliştirilmesini sağlamak amacıyla Ahtamar Kilisesi'nin ardından Çarpanak Adası'nda bulunan 1915 yılına kadar ibadete açık olan Çarpanak Kilisesi'ni restore etmeye hazırlanıyor.

Van'da yaşanan iki büyük yıkıcı depremin yaralarının sarılması ve şehrin daha da geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nin restore edilip inanç turizmine kazandırılmasının ardından Çarpanak Kilisesi de restore edilmesi için Van Valiliği tarafından çalışmalar başlatıldı. Van Gölü'nün kuzeydoğusunda, sahilden 10 dakika uzaklıkta bulunan Çarpanak Adası'nda St. Jean'a atfedilerek yaptırılan Gıduts Manastır Kompleksi, Van Valiliği tarafından yürütülen proje ile yeniden ayağa kaldırılıyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl alınan 2 deniz otobüsü ile de Van-Ahlat arasında 'Urartu'dan Selçuklu'ya mavi yolculuk' adı altına deniz otobüsü seferleri başlatıldı. Van Valiliği bu çalışmalarla Van'ı deprem psikolojisinden uzaklaştırmanın amaçlandığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerle yıkılan Van'da depremin ardından kentte hayat normale döndü. Depremin ardından kentin turizmini canlandırmak için harekete geçen Van Valiliği, Ahtamar Kilisesi'ndeki 3'üncü ayin için çalışmalara başlarken, aynı zamanda 1915 yılına kadar ibadete açık olan Çarpanak Kilisesi'nin de bu çalışmalarla tekrar ibadete açılması planlanıyor.

Kilisede inceleme yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şehabettin Öztürk, adadaki manastırın tarihi kaynaklara göre 15. yüzyılda inşa edildiğini, 1720 yılında bölgede yaşanan depremde ise yapının büyük bir bölümünün yıkıldığını açıkladı. Öztürk, 'Çarpanak Kilisesi 15. yüzyılda inşa edilmiş. 1915 yılına kadar ayakta olan bu yapı sadece manastır olarak değil müştemilat bölümleri de vardır. Röleve ve restorasyon projesi çalışmaları tamamlandı, ilgili bölge kurullarından onay aldı. 2011 yılında meydana gelen depremlerde kilisenin çok fazla zarar almadığını görüyoruz. Bu aşamadan sonra restorasyon ve yapım çalışması yapılacaktır. Tabi bundan önce kilisenin kuzey ve batı tarafında yer alan müştemilatın bilimsel kazıyla ortaya çıkarılması gerekir. Bu kapsamda kazı ve hemen paralelinde restorasyonla birlikte yapının tekrar eski işlevine yönelik çalışmaların biran önce başlatılması gerekir. Zaten bununla ilgili Van Valiliği ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün de çalışmaları mevcuttur.' dedi.

Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, deniz otobüsleriyle Ahlat ilçesine seferler yapılacağını ve buna da 'Urartu'dan Selçukluya Mavi Yolculuk' adını verdiklerini söyledi. Van Gölü'nün artık deniz olduğunu söyleyen Uslu, 'Depremden önce aldığımız bu deniz otobüsleriyle Van'ın yeniden ayağa kalkma çalışmaları nedeniyle fazla ilgilenemedik. Ama Van artık ayağa kalktı. Yeni vizyonunu ortaya koymaya başladı. Turizm potansiyelini yeniden dünyaya ve Türkiye'ye tanıtmaya başladı. Bu çalışmalar çerçevesinde bizde deniz otobüslerini Van Denizi üzerinde işletmeye karar verdik. Urartu'dan Selçukluya Mavi Yolculuk diyoruz, bu yolculuğa. Deniz otobüsümüz oldukça hızlı bir otobüs. İstanbul'da üretildi ve tek parça halinde Van'a getirildi. Şimdi yaklaşık 30 deniz mili hız yapıyor. Bu şu demek, Ahlat'a yaklaşık bir saat 40 dakikaya ulaşacağız. Bayramın ikinci ve üçüncü günü ilk seferlerimiz başlıyor. Sabah saat 09.00'da Van İskelesi'nden yola çıkacağız. Akşam saat 17.00'de ise Ahlat'tan Van'a döneceğiz. Ağustos ve eylül ayında her hafta sonu bu seferlerimiz olacak. Her deniz otobüsü 70 kişi kapasiteli ve biletlerde 20 TL olacak. Deniz otobüsümüzdeki koltukların kaza sigortasını da yaptırıyoruz. Gerçekten bunları bir otobüs gibi çalıştıracağız. Vatandaşlarımız güvenle Ahlat'a gidip gelecekler.' dedi.

(Kaynak: Cihan)

 

Kategoriler

Toplum Kilise