Gözaltına alınan sivil toplum çalışanları ve akademisyenler kim?

Sabah erken saatlerde Boğaziçi ve Bilgi Üniversitesi'nden iki akademisyen ile sivil toplum örgütlerinden hak savunucuları gözaltına alındı. Gözaltındakilerin çalışma alanları ve meslekleri şöyle:



Prof. Dr. Betül Tanbay
Akademisyen, Matematik alanında doktora derecesini University of California, Berkeley'de 1989'da tamamladı. 2001-2004 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanlığını görevini yürüttü. Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyetin içinde yer aldı.

Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği'nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı olmuştu. 23 Temmuz 2018'de Avrupa Matematik Derneği (EMS) Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" metni imzacısı.

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı
Akademisyen. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi.

1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1981 yılında aynı Fakülte'nin Devletler Umumi Hukuku (Uluslararası Hukuk) Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. Lisansüstü çalışmalarını aynı fakültede ve New York University School of Law'da sürdürdü. 1990 yılında Kamu Hukuku alanında Hukuk Doktoru (Ph.D.) unvanını aldı.

1996 yılında Devletler Umumi Hukuku Doçenti unvanına layık bulundu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bu kadroya atandı. 1999-2000 öğretim yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde aynı alanda öğretim üyeliğini sürdürüyor.

Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. 1995 yılında, Uluslararası Af Örgütü'nün, Türkiye'de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi.

American Society of International Law'un uluslararası üyesi. 2002 yılında profesör olan Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri veriyor ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapıyor.

Uluslararası hukuk, insan hakları hukuku, uluslararası hukuk ve iç hukuk arasındaki ilişkiler, insan haklarının uluslararası mekanizmalar aracılığıyla korunması usulleri, uluslararası antlaşmalar hukuku, insan hakları aktivizmi, uluslararası barış ve güvenlik hukuku, boğazlar yoluyla geçiş ve taşımacılığın hukuki rejimi.

Kitapları: "Değişen Dünyada İnsan Hukuk ve Devlet", "İnsansız Yönetim Türkiye'de İnsan ve Hakları", "Ne Hukuk Ne De Ahlak Yeryüzü Cehennemi" ve " Türkiye'de Çoğunluk ve Azınlık Politikaları: AB Sürecinde Yurttaşlık Tartışmaları".

Meltem Aslan 
Hafıza Merkezi'nin kurucu üyesi. 2009 – 2018 tarihleri arasında Anadolu Kültür'ün genel koordinatörlüğünü yaptı. Aslan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansını Türk Eğitim Vakfı (TEV) bursiyeri olarak Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yaptı.

Daha sonra Avrupa Birliği'nin İnsan Hakları ve Demokratikleşme programından aldığı ikinci yüksek lisans derecesi kapsamında tezini Türkiye'de devlet güvenliği adına yapılan ifade özgürlüğü ihlalleri üzerine yazdı.

Son dönem çalışmalarında geçiş dönemi adaleti, geçmişle yüzleşme yöntemleri, kültür ve sanat aracılığıyla diyalog ve uzlaşma alanlarına odaklanan Aslan, son 10 yılda bunların yanı sıra yerel yönetimler ve kadın çalışmaları alanlarında da TESEV ve Kadın Yurttaş Ağı Derneği (KAYA) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı.

Geçiş dönemi adaleti ve geçmişle yüzleşme alanında eğitim ve toplantılara katıldı, Türkiye'de çeşitli üniversitelerde geçiş dönemi adaleti üzerine seminerler verdi.

Asena Günal
Kültür Merkezi DEPO / Tütün Deposu’nun program koordinatörü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji bölümünde yüksek lisansını yaptı. Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi’nde Atatürk Enstitüsü’nde yaptı.

1998-2005 arasında İletişim Yayınları’nda editör olarak çalıştı.  1998’de Toplum ve Bilim dergisinin yayın sekreteri olarak görev aldı aynı zamanda yayın kurulunun üyesi. DEPO / Tütün Deposu program koordinatörlüğü görevine Eylül 2008’de başladı.

Çiğdem Mater
Sinemacı, gazeteci. 1997-2005 yılları arasında BC News, Boston Globe, Sky News, Radio France International, ARTE, Le Nouvel Observateur, Los Angeles Times gibi yabancı basın yayın kuruluşlarına çevirmen, yapımcı ve muhabir olarak çalıştı. 2005-2009 yılları arasında Anadolu Kültür’de çoğunlukla Kafkas programlarından sorumlu koordinatör olarak görev yaptı. 2009-2010 arasında Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde koordinatörlük görevinde bulundu.

Seren Yüce’nin yönettiği 2010 yapımı Yeni Sinemacılar filmi Çoğunluk’ta yardımcı yapımcı, Kaan Müjdeci filmi 2014 yapımı Sivas’ta ortak yapımcı olarak yer aldı, Ahu Öztürk’ün yönettiği 2015 yapımı Toz Bezi’nin yapımcılığını yaptı. Kadın Kalbi ve Son Adım filmlerinin yapımcılığını Kara ve Çarpık Ev filminin ortak yapımcılığını yürüttü.

Mater uzun metraj film ve belgesellerde yapımcı olarak yer alıyor, aynı zamanda çekimleri Türkiye’de gerçekleştirilen aralarında Ai Weiwei imzalı İnsan Seli belgeselinin ve Mohamed Ben Attia’nın yönettiği Weldi filminin de bulunduğu uluslararası projelerde yürütücü yapımcılık yaptı.

Anadolu Üniversitesi’nde sinema lisansı, Marmara Üniversitesi’nde medya sosyolojisi üzerine iletişim bilimleri yüksek lisansı yaptı.

Yiğit Aksakoğlu
Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini London School of Economics’te STK Yönetimi alanında tamamladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, STK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde 2003-2008 yılları arasında çalıştı, STK Eğitim ve Sertifika Programı’nda savunuculuk, örgüt yönetimi ve proje döngüsü yönetimi gibi çeşitli eğitimler verdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik yayımlanan STK Çalışmaları – Eğitim Dizisi’nden çıkan Proje Döngüsü Yönetimi ve Savunuculuk ve Politikaları Etkileme kitaplarına katkıda bulundu. Sosyal Projeler ve STK Yönetimi Yüksek Lisans programında proje döngüsü yönetimi dersleri verdi.

Yiğit Ekmekçi
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin kurucularından. Sivil toplum çalışmalarına destek veren Ekmekçi, aynı zamanda iş insanı.

Ali Hakan Altınay
Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu üyesi. Açık Toplum Vakfı eski başkanı. Küresel Sorumluluk Akademisi kurucusu ve başkanı.

Hande Özhabeş
Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Diyalog Ve Uzlaşma Derneği Kurucu Üyesi.

Yusuf Cıvır
Savcılık Yusuf Cıvır'ı "Gezi parkı olaylarının senarize edildiği Mi Minör oyununun yöneticilerinden" olarak duyurdu.  Mehmet Ali Alabora'nın yönetmeni ve oyuncusu olduğu Mi Minör oyunu, AKP'ye yakın medya tarafından "Gezi Parkı eylemlerinin provası" olarak suçlanmıştı.

Anadolu Kültür Çalışanları
Savcılığın Basın Bilgi Notu'nda gözaltına alınanların listesinde  Ayşegül Güzel, Bora Sarı ve Filiz Telek isimleri geçiyor. Bu isimlerin yanında unvan ve meslek bilgisi olarak "Anadolu Kültür-Sivil İtaatsizlik" yazıyor. (Bianet)

Kategoriler

Genel Güncel