İçeriği belli olmayan toplantıdan tutuklama

Sivil toplum çalışanı Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklanmasına içeriği belli olmayan toplantılar gerekçe gösterildi.

Aralarında Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Betül Tanbay ve bazı Anadolu Kültür çalışanlarının bulunduğu 13 kişi 16 Kasım Cuma sabahı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı, Diyalog ve Uzmanlaşma Derneği Kurucu Üyesi Yiğit Aksakoğlu çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Aksakoğlu, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’ iddiasıyla tutuklandı.  Diken’den Kemal Göktaş’ın haberine göre, tutuklama kararında, Aksakoğlu’nun Gezi protestoları bittikten sonra gerçekleştirilen çeşitli toplantıların organizasyonunda moderatör ve kolaylaştırıcı adı altında görev aldığına vurgu yapıldı.

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Her ne kadar toplantıların içeriğine ulaşılamamış ve karanlıkta kalan yönleri olsa da iletişimin tespiti tutanaklarında bu toplantıların Gezi’den sonra tekrar sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem adı altında yeniden çeşitli gösteri ve eylemlerin yapılmasına yönelik birtakım eğitimler ve konuşmalar düzenlendiği kanaatine ulaşıldığı (…)”

Aksakoğlu’nun çeşitli şahıslarla bu toplantıların düzenlenmesinde aktif olarak görev aldığı belirtilen kararda ‘bu sebeplerle şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunduğu’ ileri sürüldü.

Tek tutuklanan Aksakoğlu

Gözaltılar sonrası Mi Minör oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır, Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yiğit Ali Ekmekçi, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay Tüten, Anadolu Kültür AŞ Danışmanı Çiğdem Mater Utku ve Anadolu Kültür çalışanı Ayşegül Güzel mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş, Anadolu Kültür AŞ Genel Koordinatörü Meltem Aslan Çelikkan, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür AŞ Depo Program Koordinatörü Asena Günal, Filiz Telek, Mine Özerden ve Anadolu Kültür çalışanı Bora Sarı mahkemeye çıkarılmadan ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

Kategoriler

Güncel