Türmen: Karar Türkiye'de demokrasi olmadığının göstergesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, Strasbourg Mahkemesi'nin, Halkların Demokrasi Partisi eski Eş-Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusuyla ilgili aldığı kararı değerlendirdi.

AİHM’in bugünkü gerekçeli kararıyla ilgili olarak Euronews’e açıklamalarda bulunan Türmen, Türkiye’nin bu karara uyarak Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Türmen gerekçeli kararda Strasbourg mahkemesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesine atıfta bulunmasının büyük önem arz ettiğini hatırlattı.

AİHM’nin genelde, kararların uygulanmasını denetleyen bakanlar komitesine ve ilgili üyeye neler yapılması tavsiyesinde bulunduğunu kaydeden Türmen, bu kez 46. maddeye atıfta bulunularak, Demirtaş’ın derhal tutukluluk halinin sona erdirilmesinin Türkiye’den istendiğini söyledi.

Türmen, AİHM'nin özgür seçimler ve hakların kısıtlanmasının sınırlarıyla ilgili ihlal kararlarının oldukça önemli olduğunu vurguladı ve "Bu kararlar Türkiye'de demokrasinin olmadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Demirtaş’ın referandum ve cumhurbaşkanlığı gibi iki önemli seçime katılamadığı hatırlatılan gerekçeli karara da atıfta bulunan Türmen, burada seçilme hakkının dışında AİHM tarihinde Türkiye için ilk defa seçme hakkının da ihlal edilmesinin teslim edildiğini ifade etti.

Kategoriler

Genel Güncel