AB ile gözaltı ve tutuklamalar eşliğinde buluşma

Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde gelinen aşamanın yarın Ankara'da yapılacak Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantısında masaya yatırılması öngörülüyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn yarın Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelecek. 

Brüksel, üyelik sürecinde ilerleme için özellikle hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi alanlarda ilerleme beklerken, bu kritik toplantı Osman Kavala soruşturması kapsamında 13 akademisyenin gözaltına alınma sürecinin hemen ardından gerçekleşecek. 

Reuters ajansına konuşan Avrupalı bir diplomat, ilişkilerde gerçek bir ilerlemenin zaman alacağını söyleyerek "Sadece bir düğmeye basamazsınız. Daha iyi ilişkiler için treni yeniden raylara oturtmanız gerekir" dedi. 
    
Bir AB yetkilisi de yarın gerçekleşecek toplantı ile ilgili beklentileri düşük tutmakla birlikte Türkiye ile "iletişim kanallarını açık tutmanın önemli olduğunu" söyledi. 

AB tarafının kararlarının insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili endişelerle bağlantılı olduğunu da ifade eden AB yetkilisi "Türkiye'nin endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'yi terörle mücadeleden alıkoymak da istemiyoruz. Ancak blog yazarlarını ve gazetecileri bir şey söyledikleri için de cezaevine koyarsanız, o zaman bu bir soruna dönüşüyor" dedi. (Reuters)

Kategoriler

Genel Güncel