Ermenistan’ın yeni banknotlarında sanat ve tarih var

Ermenistan SSCB’den ayrıldıktan sonra kullanmaya başladığı Ermenistan Tramı’nın (Dram) 25. yıldönümünü kutlamak için yeni banknotlar hazırladı. Yeni banknotların üzerinde Ermeni sanat ve edebiyat dünyasından uluslararası çapta tanınan çok sayıda isim var. Banknotlar bu hafta kullanılmaya başlandı.

Yeni nesil banknotlar, daha önce kullanılanlara göre 3-4 kat daha uzun süre aşınmadan dayanabilecek yüksek kaliteli kompozit malzemeler kullanılarak basıldı. Sahtecilik ile mücadelede önemli rol oynayacak yeni banknotların taklit edilmesinin zor olduğu belirtiliyor. Görme engelliler için üzerinde kabarık harfler ve sayılar bulunan banknotlar Ermenistan’ın son bağımsızlık sürecinde bastığı 3. grup paralar olacak. İlk banknotlar, Ermenistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden iki yıl sonra 22 Kasım 1993'te dolaşıma girmişti. İkinci banknot serisi ise 22 Kasım 2017'de yayınlandı.
Tasarımı daha modern ve çekici olan yeni banknotlar hafta başında Ermenistan Merkez Bankası'nda görücüye çıktı. 1000 Dram ünlü şair ve filozof Baruyr Sevag'a, ilk defa basılan 2000 Dram dünyaca ünlü satranç şampiyonu Tigran Petrosyan'a, 5000 Dram Amerikalı Ermeni yazar William Saroyan'a, 10.000 Dram Ermeniler için çok önemli bir isim olan kompozitör Komitas'a, 20.000 Dram ünlü deniz ressamı Hovhannes Ayvazovski'ye ve 50.000 Dram ise Ermeni din adamı aydınlatıcı Grigor Lusavoriç'e adandı. Daha önce basılan 100.000 Dramların yenisi basılmazken, eskilerin kullanımdan kaldırılamayacağı bildirildi.

500 Dram bölgedeki en iyi kağıt para unvanını kazandı
Ermenistan Merkez Bankası  Genel Sekreteri Davit Nahapetyan, 500 Ermenistan Dramı değerindeki koleksiyonluk kağıt paranın uluslararası alanda büyük başarı kaydettiğini bildirdi. Nahapetyan, “Banknot  bölgedeki en iyi kağıt para unvanına layık görüldü. Üçüncü nesil diğer  paralarımıza da uzmanlar tarafından değer verileceğini ümit ediyoruz” dedi.
“Nuh Gemisi” adını taşıyan koleksiyonluk 500 dram da dolaşıma sokuldu.
Kağıt paranın ön yüzünde Nuh'un Gemisi’nin aziz sayılan kalıntılarının saklandığı sandık ile Eçmiadzin Katedrali, arka planda ise kutsal sayılan Ararat Dağı bulunuyor. Ararat’ın manzarasının önünde Nuh’un ailesi, etraflarında da farklı hayvan ve kuşlar yer alıyor. Yeni banknotlar halk tarafından da beğeniyle karşılandı.



Yazar Hakkında