Avukatları: Demirtaş'ın hala tahliye edilmemesi suç

HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, halen tutuklu olan müvekkillerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının ardından derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi durumda Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi dahil üst mercilere başvuracaklarını açıkladılar. Demirtaş ise cezaevinden yaptığı açıklamada hakkında verilen kararın onanması için İstinaf Mahkemesi'ne baskı yapıldığını söyledi.

AİHM 20 Kasım Salı günü Demirtaş'ın makul sürede yargılanma ve yargılanma süresince serbest kalma hakkının ihlal edildiğine hükmederek, tutukluluğuna son verilmesini istemiş ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kararın Türkiye'yi bağlamadığını söylemişti. 

Demirtaş'ın avukatları dün akşam yaptıkları yazılı açıklamayla Türkiye'nin AİHM kararını derhal uygulamak zorunda olduğunu belirterek, karara rağmen müvekkillerinin halen tahliye edilmemiş olmasının "suç" olduğunu ifade ettiler. 

Açıklamada ayrıca "Demirtaş'ın tahliye edilmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne, AİHM'e ve özellikle de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine eş zamanlı ve bizzat elden başvurularda bulunacağız" denildi. 

Bu arada dün Ankara'da temaslarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Demirtaş'ın serbest bırakılması beklentilerini dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde verdiği kararın hukuki olmadığını söyledi. AİHM'nin verdiği kararın, daha önceki kendi kararlarıyla çeliştiğini öne süren Çavuşoğlu, "Bu karar hukuki değildir. Buna itiraz ediyoruz." dedi. 

 Demirtaş: Mahkemeye baskı yapılıyor

Öte yandan Selahattin Demirtaş  avukatları aracılığıyla tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden açıklama yaparak, AİHM kararına rağmen halen tahliye edilmemesiyle ilgili şunları kaydetti: 

"AİHM'in verdiği ciddi ihlal ve serbest bırakılma kararına karşı hükümet cephesinin yapmayı planladığı 'hamle' ve 'işi bitirme' operasyonunun ne olduğu artık anlaşılıyor. Geçen ay İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince ben ve Sırrı Süreyya Önder hakkında verilen, hukukla alakası olmayan dört yıl sekiz aylık hapis cezasının İstinaf Mahkemesi'nce bir an önce ele alınıp onanması için siyasi baskılar yapılmaya başlandı bile." 

Demirtaş normalde ilgili İstinaf Mahkemesindeki 1700 esas numaralı benzer dosyaların bile aylardır incelenmeyi beklerken, kendisinin 2362 esas numaralı dosyasının incelenmek üzere raportör hakime gönderildiğini belirterek, "Bu olağanüstü hızlanmanın, AİHM kararından hemen bir gün önce başlaması asla tesadüf değildir" dedi.

Kasım 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Demirtaş hakkında görülmekte olan beş ilde 12 dava bulunuyor. Demirtaş, en son İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan Eylül 2018'de dört yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. (Reuters, ajanslar)

Kategoriler

Genel Güncel