Ünlü İtalyan yönetmen Bertolucci hayatını kaybetti

Ünlü İtalyan sinema yönetmeni Bernardo Bertolucci, 77 yaşında hayatını kaybetti. 

İtalyan medya haberlerine göre bir süredir hasta olan Bertolucci, Roma'daki evinde öldü. Kanser tedavisi gören Bertolucci bir süredir tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalmıştı. 

Paris'te Son Tango, 1900, Konformist ve Son İmparator, Bernardo Bertolucci'nin unutulmaz filmlerinden sadece birkaçıydı. Bertolucci aynı zamanda En İyi Film dalında Oscar kazanan tek İtalyan yönetmen. Ona bu ödülü 1987'de unutulmaz filmi 'Son İmparator' getirmişti. Bertolucci aynı filmle En İyi Yönetmen kategorisinde de Oscar kazanmış, film toplam 9 dalda Oscar'a layık görülmüştü.

Filmlerinden Paris'te Son Tango içerdiği sahneler nedeniyle İtalya dahil bir çok ülkede gösterime girememiş, ancak 1987 yılında serbest gösterim şansı bulabilmişti. 

Paris'te Son Tango'nun baş aktristi Maria Schneider film çekildiğinde 19 yaşındaydı. Filmde Maria Schneider'in rızası dışında cinsel ilişkiye mecbur bırakıldığı iddiası yönetmene tepki gösterilmesine neden olmuştu.

Parma'da doğan Bertolucci, şair ve film eleştirmeni Attilio Bertolucci'nin oğluydu. Gençlik yıllarında şiirler yazan Bertolucci sinemaya merak sarmasının ardından Pier Paolo Pasolini'nin asistanı olmak için okulu bırakmıştı. Bertolucci'nin sinema dünyasında ismi 1970 yapımı "Örümceğin Stratejisi" ve "Konformist" filmleriyle duyulmuştu. 

(Reuters, BBC)

Kategoriler

Kültür Sanat