BASKIN ORAN

Baskın Oran

İÇLİ DIŞLI

Kaçırmış olabileceğiniz Zaytungsal haberler

Zaytung, okumadan geçmek için fazla matrak bir site; daha önce de iki kere paylaşmıştım sizlerle. Ola ki kaçırmışsınızdır diye, son iki ayın iç ve dış haberlerini sırayla ve yorumsuz olarak dikkatinize sunuyorum. Yanlarına da tarihlerini koyuyorum ki, ayrıntıları inceleyebilesiniz:

***

Kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Kaşıkçı hakkında Suudi medyasının yorumu: “Dış mihrakların işidir”. (12.10.2018)

4. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi için düzenlenen akşam yemeğine katılan CB Erdoğan, "Günümüzde de bir ülkenin gelişmişliğinin veya geri kalmışlığının en önemli ölçülerinden biri hukuk sistemlerinin iyi çalışıp çalışmadığı yani adalet mekanizmasının işleyip işlemediğidir. Türkiye olarak Suriye’de huzuru tesis ettiğimiz her yerde ilk olarak güvenlik ve adalet sistemini işler hale getiriyoruz" dedi. (13.10.2018)

Doğu Perinçek’ten, tahliye edilen ve yurtdışı yasağı kaldırılan Brunson yorumu: “Türk yargısı baskılara göğüs germiştir. PKK’ya yardım ve yataklık yapan Rahip Brunson’u mahkum etmiştir". (13.10.2018)

Rahip Brunson’ın yaşlı anne ve babası: “Erdoğan’a dua ediyoruz”. (14.10..2018)

Bakan Berat Albayrak: “Dünyaya örnek olacak noktadayız”. (25.11.2018)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Truva Yılı" ilan ettiği 2018'in Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda Truvalı Helen'i anımsatan bir tuvalet giydiği için Uganda’daki T.C. Büyükelçisi Sedef Yavuzalp görevden alındı ve hakkında soruşturma açıldı. (03.11.2018)

CB Erdoğan, “Kırım Tatarlarının hakkını koruyacağız” dedi. (03.11.2018)

Partisi AKP’nin grup toplantısında konuşan CB Erdoğan, “Et fiyatlarının yüksek seyretmesinin, genel refah seviyemizin artması sebebiyle talepte rastlanan yükselişle ilgili olduğunu düşünüyorum” dedi. (06.11.2018)

3 Ocak’ta "Uyuşturucu satıcısının ayağını kırmayan polis görevini yapmamış demektir. Sorumluluğu bana ait" diye konuşmuş olan ve 5 Ocak’ta Başbakan B. Yıldırım’ın  ''Açıklama tarzı belki yanlış anlaşılmalara mahal vermiş olabilir. Bunu açıkça söyleyeyim, ister bakan ister başbakan olsun, hiç kimse hukukun üstünde değildir'' demesine yol açmış bulunan İçişleri Bakanı S. Soylu, uyuşturucu madde kullanılan metruk binalar hakkında belediye başkanı, kaymakam ve valilere uyarılarda bulundu: "Bu binalar yıkılmalıdır. Bu konuda kanun, kural dinlemeyin." (08.11.2018)

Barış akademisyenleri davasında yargıç, bir önceki duruşmada söylediği “Beşiktaş’ta Boğaz’da oturup viski içmekle olmuyor” sözlerinin haberleştirilmesine tepki gösterdi: “Benim de ifade özgürlüğüm var!” (08.11.2018)

Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün tanıtım filminde oynayan bir kişinin F. Gülen’e benzediği gerekçesiyle üç kişi açığa alındı ve filmin sorumluları hakkında FETÖ soruşturması açıldı (08.11.2018)

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili açıklama yaptı: "Gezi'de yurt dışından profesyonel eylemciler getirttikleri (duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın) tespit edilmiştir. (16.11.2018)

İçişleri Bakanı S. Soylu, Ankara’daki eski ABD büyükelçisi John Bass’in Afganistan’a tayin olmasından sonra bu ülkede afyon üretiminin arttığını bildirdi. (16.11.2018)

G.A. adlı bir kadın, kendisini boşamak isteyen eşi R.A.’nın evine, örgüt üyelerinde bulunan ‘F’ serisi dolar bulamayınca ‘E’ serisinden 1 Amerikan Doları koyup eşini ‘FETÖ’ üyesi olarak ihbar etti. Tutuklanan ve 6 ay cezaevinde kalan koca,  ihbarcının boşanmaya yanaşmayan eşi G.A. olduğunu ve kendisine iftira attığını kanıtlayarak cezaevinden çıktı. (16.11.2018)

KADEM ve Aile Bakanlığı tarafından düzenlenen konferansın gala yemeğinde konuşan Emine Erdoğan, “Hak ihlallerinin olduğu yerde adalet, karanlıkta aranan bir cevher gibidir. 'Adalet olmayınca bir yerde, insan düşer her derde' demiş atalarımız. Bu nedenle doğru yolun pusulası adalettir” dedi. (23.11.2018)

CB Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesindeki konuşmasında, “Onca gayrete rağmen bu hususta arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık. Bilhassa, kitap okuma, nitelikli akademik eserler, bilimde çığır açan çalışmalarda hâlâ oldukça gerideyiz” dedi. (12.11.2018)

CB Erdoğan Kadın ve Adalet Zirvesi’nde konuştu: "Büyük ile küçüğü aynı terazide tartamazsınız, güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. Erkekle bayan 100 metreyi beraber koşsunlar. Bu adalet olur mu? Kadın kadınla, erkek erkekle koşar. Yaradılışa, fıtrata uygun olan budur. Kadınların ihtiyacı olan, eşitlikten ziyade eş değer olabilmektir" (23.1.2018)

CB Erdoğan MÜSİAD Expo kapanış töreninde konuştu: “Modern Türkiye'yi biz sağladık”. (24.11.2018)

AKP Eskişehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı'nın eşi Sümeyye Sakallı, protokol esnasında kendisiyle tokalaşmak isteyen, partinin genel başkanı CB Erdoğan'ın elini havada bıraktı. (28.11.2018)

Evrensel’de yer alan habere göre, BM Özel Röportörü Prof. Nils Melzer, “Böyle kötü kriz dönemlerinde insan hakları ihlal edilebilir. Yine de hükümeti tebrik ederim çünkü OHAL'i mümkün olan en kısa zamanda kaldırmayı başardı, gözaltı süreleri kısaldı. Tamam hâlâ problemler var ama bunlar da çözülebilir” dedi. Melzer sonradan attığı üç tvitte, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ileri sürdü. İstanbul’da Sabancı Üniversitesi ile Küresel Düşünce Enstitüsünün düzenlediği toplantıyı, Türkiye’nin Suriye politikasını “Ahlakî Realizm” olarak adlandıran Prof. Fuat Keyman yönetti. (24.11.2018)

T.C. Dışişleri, Fransa’daki polis şiddetini kınadı. (25.11.2018). 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Tünel’den Taksim’e yürümek isteyen kadınlara polis biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. (25.11.2018)

***

Şu son üç Yargı haberinin birlikte okunması bazı kesimler için öğretici olabilir:

1) 24 Haziran seçimlerine HDP Bingöl milletvekili adayı olarak katılan Nihat Aksoy’a, Ağustos’tan beri tutuklu olduğu dosyada dava açıldı. Savcı, suçlamalarını Aksoy’un sosyal medyada yaptığı şu paylaşımlara dayandırdı: Sakine Cansız’ın mezarı başında çektiği fotoğraf; İ. Baluken’e verilen cezaya ilişkin olarak “Zulmünüz sürmeyecek, az kaldı” mesajı; Cumartesi Anneleri’nin ellerinden öperim” mesajı; F. Sarıyıldız’ın katılacağını ilan ettiği TV programının ve HDP Milletvekili M. Sancar’ın katılacağı TV programı saatinin açıklanması. (27.11.2018)

2) Adana’da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada tutuklu yargılanan savcıların avukatlığını yapan A.D.T,  örgütün eylemlerini meşru göstermeyi amaçlayan basın açıklamaları yaptığı ve silahlı terör örgütüne üye olduğu gerekçesiyle tutuklandı. (27.11.2018)

3) MHP'li muhaliflere kurultay yolunu açan eski Ankara yargıcı Burhan Yaz'a, yargılandığı davada FETÖ üyeliğinden 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. (27.11.2018)

***

Ve evvelsi gün ile dün çıkan, bağlantılı iki haber:

Türkiye yansa da şaha kalksa da bunların umurlarında değildir. Buralardaki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesimden oluşuyor” (27.11.2018) diyerek Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi CHP belediyelerinde alınan seçim sonuçlarının ülke gerçekleriyle ilgisi olmadığını öne süren AKP Genel Başkanı ve CB Erdoğan, Türkiye’yi uyardı: "Farklılıklarımızı kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlara artık gelmemeliyiz". (28.11.2018)