LEVON BAĞIŞ

Levon Bağış

OBUR

Rozeler ve yemek

Rozeler hakkında yazdıkça gelen tepkilerden anlıyorum ki roze dendiğinde herkesin aklına havuz başı, deniz kenarı geliyor. Ben açıkçası, rozeleri su niyetine serinlemek için bile içebilirim ama özelikle baharatlı yemekler, tatlı-ekşi soslu yemekler, domatesle pişmiş buğulama balıklar, rozelerin en iyi eşlikçileri. Tabii, asitli peynirler ve şarküteriler de...


Ufak bir obur tavsiyesi: Roze bir köpüklü ile suşi eşleştirmesi yapın mutlaka. Bir tavsiye daha: Bol sarımsaklı ve domatesli bir biber-patlıcan kızartmasıyla belki en iyi giden şaraplar rozelerdir. 
Rozeler ve uyumlu oldukları yemekler için ufak bir rehber:

Baharatlı yemekler
Özelikle acı baharatlar kırmızı şaraptaki tanenler sayesinde daha sivri hissedildiği için canlı ve asitli, hatta tatlımsı rozeler baharatlı yemeklerle çok iyi uyum sağlar. Limon sıkılmış, dengeli acılı bir çiğ köfte, kalecik karasından yapılmış açık renkli ve tatlımsı özelliklere sahip bir rozeyle çok uygun olacaktır. Köpüklü rozeler, özellikle şampanya metoduyla yapılan, bu nedenle gövde ve yağlılığı yoğun olan örnekleri ile pastırma ve baharatlı tüm şarküteriler iyi uyum sağlar.

Akdeniz mutfağı
Kızarmış sebzeler, tencerede pişirilmiş, hele de bol domates kullanılan yemekler, biraz daha koyu renkli rozeler için idealdir. Provençal soslu midye, balık buğulama, grek salata, nisuaz salata, özellikle bu tarz rozelerle, keyifle tüketilebilir.

Peynir
Divle obruk, kargı tulum gibi kuvvetli tulum peynirleri ile bol asitli, canlı ve gevrek roze örnekleri iyi uyum sağlar. Köpüklü versiyonları ise camambert, brie gibi daha yağlı ve yoğun peynirlerle tüketilmelidir.

Deniz mahsulleri
Rozeler tüm tava balıklarla, özellikle kızartma yağlılığı en çok hissedilen küçük kızartma balıklarla, asma yaprağında sardalye ve konserve sardalyeler ile iyi uyum sağlar. Tatlılığı ve asidi dengeli, hatta asidi biraz baskın, çok açık renkli örnekleri ile çiroz ve lakerda çok uyumludur. 

Uzakdoğu 
Roze köpüklüler başta olmak üzere sek, aromatik olarak yoğun yüksek asitliğe sahip tüm roze şaraplar suşilerle iyi uyum sağlar. Tatlı-ekşi soslar, aynı özelliklere sahip biraz daha asitli ve tatlımsı rozelerle uyumludur. Soya sosu ile asitli, canlı rozeler iyi uyum sağlar. Hint baharatları ve pişirilirken meyve kullanılmış soslu yemekler de rozeler için iyi birer eşlikçidir. 

Köpüklü rozeler
Herhalde hakkı en çok yenen, göz ardı edilen şarapların başında köpüklü rozeler geliyor. Aslında köpüklü şarapların en iyi örnekleri olan şampanyalar üretilirken beyaz üzüm kadar kırmızı üzümler de kullanılıyor. Birazcık kabukla temas ettirilerek de roze şampanyalar yapılıyor ki bu köpüklü şaraplar yemek-şarap uyumunun en iyilerinden bazılarına şahit olmanızı sağlıyor. Köpüklü rozeler, özellikle şampanya metoduyla yapılan, gövde ve yağlılığı yoğun örnekleri ile ızgara jumbo karides, ızgara ıstakoz, karavida pavurya, hatta istiridye ve tarak da iyi uyum sağlar. Özellikle suşi ve baharatlı yemeklerle denemeniz, kişisel tavsiyemdir.