Yerel mahkeme Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verdi

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının ardından tahliye için başvuran HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

AİHM 20 Kasım 2018'de verdiği kararla, Demirtaş'ın makul sürede yargılanma ve yargılanma süresince serbest kalma hakkının ihlal edildiğine hükmederek, tutukluluğuna son verilmesini istemiş ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kararın Türkiye'yi bağlamadığını öne sürmüştü.  

Demirtaş'ın avukatları AİHM kararının hemen ardından Kasım 2016'dan beri tutuklu yargılanan müvekkillerinin tahliyesi için başvuruda bulunmuştu. 

Avukat Ramazan Demir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına karar verdiğini belirterek, mahkemenin gerekçe olarak da "AİHM kararının henüz kesinleşmediğini" gösterdiğini kaydetti. Demir ancak mahkemenin Adalet Bakanlığı'ndan hükmün kesinleşip kesinleşmediğini sorduğuna dikkat çekti. 

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da Twitter hesabından yaptığı açıklamada mahkemenin karanını eleştirdi ve "Mahkeme (tahliye talebini) önce kesinleşmedi gerekçesiyle red edip sonra da Adalet Bakanlığı’na ne zaman kesinleşeceğini sormuş.  Madem kesinleşmediğini bilmiyorsun neden red ettin?" sorusunu yöneltti. 

HDP'den yapılan açıklamada ise "Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş'ın tutukluluğuna devam kararı vermiştir. Bu tamamen siyasi bir karardır. Bu tutum AİHM kararını tanımamak demektir. Anayasa 90. ve AİHS 46. Maddelerini tanımamak demektir. Hukuk ve akıldışıdır" dendi. 

Hukukçu Kerem Altıparmak da Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede "Bireysel önlem tedbirleri devam eden bir ihlali sonlandırmak için verilir. AİHS 46. maddedeki kesinleşme hükmü, devam eden ihlali sonlandırma yükümlülüğü açısından uygulanmaz. Bu karar derhal uygulanır. Yoksa karar kesinleşmedi diye bir kişiyi infaz etmeniz bile mümkün hale gelir." dedi.

Kategoriler

Güncel