Macron Hükümet'e göstericilerle görüşme talimatı verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, başkent Paris'i sarsan gösteriler üzerine, siyasi liderler ve göstericilerle görüşmeler yapması için dün hükümete talimat verdiği bildiridi.

Hükümetin akaryakıt vergilerini artırma kararına karşı protestolarla başlayan olaylar Macron'un iktidarında bugüne kadar karşılaştığı en ciddi tehdit olarak görülüyor. 

Macron'un dün kabinesiyle yaptığı toplantıdan sonra yapılan bir cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Macron'un içişleri bakanından güvenlik güçlerine gösterilerin devamı durumuna karşı hazır olmalarını ve başbakandan da siyasi parti liderleri ve protestocuların temsilcileriyle görüşmelere başlaması için talimat verdiği belirtildi. 

"Sarı Yelekliler" olarak adlandırılan göstericilerin eylemleri 17 Kasım 'da aniden başlamış ve yolların kesilmesi ve alışveriş merkezleri, yakıt depoları ve havalimanlarına erişimin engellenmesiyle genişlemişti

Yetkililer, aşırı sağ ve aşırı sol eylemciler ile kentlerin yoksul varoşlarından gelen genç protestocuların Cumartesi günü yapılan eylemlere katıldıklarını söylediler. 

Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, Macron yönetiminin ülkede olağanüstü hal ilan etmeyi düşündüğünü söyledi. Sözcü, Macron'un diyaloga açık olduğunu ancak politika reformlarını geri çekmeyeceğini belirtti. 

Gösteriler Macron'un iklim değişimiyle mücadele amacıyla getirmek istediğini söylediği akaryakıt vergilerine karşı başlamıştı. 

Ancak eylemlerin, büyük şirketleri kayrıldığını düşünen ve liberal reformlardan memnun olmayan kitlelerin iktidara karşı duyduğu hoşnutsuzluğun tepkisi olduğu bildiriliyor. 

Polis Paris'te Cumartesi günü 400'den fazla göstericinin tutukladığını ve olaylarda 133 kişinin yaralandığını söyledi. (Reuters)

Kategoriler

Güncel