Petrol fiyatlarında yükseliş TL'ye değer kaybettiriyor

ABD ile Çinli liderlerin G20'de iki ülke arasındaki ticaret geriliminin tırmanmasını önleyecek bir mutabakata varması küresel piyasalarda olumlu bir atmosfer yaratırken petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin benzer para birimlerinden negatif ayrışarak değer kaybetmesine neden oluyor.

Öte yandan bazı bankacılar enflasyon verisi sonrası TCMB'nin faiz indirimlerini tahminlerden erken gündeme alabileceği beklentisinin de TL'deki değer kaybında etkili olabileceğini belirtiyorlar. Ancak bu öngörü piyasalarda genele yayılmış durumda değil. 

Petrol fiyatları ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından sert yükseldi. Yatırımcılar bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 6 Aralık'taki toplantısını izleyecekler. OPEC'in petrol üretim azaltma kararı alması bekleniyor. 

Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 4 civarı primle yeniden 60 doların üzerine yükselirken, ABD ham petrolünün fiyatı da yüzde 4 civarı yükselişle 53 doların hemen üzerine çıktı. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Petrol fiyatlarında son haftalarda yaşanan düşüş TL'de ciddi bir iyimserliği de beraberinde getirmişti. Şimdi ise petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte bu iyimserliğin tam tersini hissediyoruz. TL negatif ayrışarak ciddi değer kaybediyor" dedi. 

Gelişmekte olan ülkeler sepetinde yer alan Türkiye hariç neredeyse tüm ülkeler, emtia ihracatçısı konumunda. Türkiye ise enerjide dışa bağımlı bir ekonomi. 

Petrol fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisinin enerji faturasını belirli bir gecikme ile artırırken diğer ülkelerde ise aksine bütçe gelirlerini destekler nitelikte. 

Dolar/TL bu sabah güne 5.19 civarında başladıktan sonra enflasyon verisi ile birlikte önce 5.15'in altını test etti. Bu seviyelerde kalıcı olamayan dolar/TL yükselişe geçerek 1307'te 5.2136/5.2210 seviyesinde işlem görüyor. (Reuters)