Macron bu akşam halka seslenecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumartesi günü başkent Paris'i sarsan hükümet karşıtı "sarı yelekli" protestocuları yatıştırmak için bugün televizyondan halka seslenecek.

Macron'un ekonomik politikalarını protesto eden kalabalıklar, geçtiğimiz Cumartesi günü bir kez daha başkent Paris'i sarsan gösteriler düzenlediler.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Macron bugün TSİ 2200'de Fransız halkına hitap edecek. 

Macron bugün sendikalar, işveren örgütleri ve yerel yönetim yetkilileriyle görüşecek ve bu örgütsüz harekete verilecek yanıtı oluşturmaya çalışacak. 

Macron en son 27 Kasım'da televizyondan halka hitap etmiş ve "serseriler" yüzünden politikalarını değiştirmeyeceğini söylemişti. 

O tarihten bu yana  yapmayı planladığı akaryakıt zamlarını geri almasına rağmen protesto hareketi daha geniş bir Macron karşıtı ayaklanmaya dönüştü. 

Çalışma Bakanı Muriel Penicaud dün LCI televizyonunda, Macron'un bugün "somut ve acil" önlemler açıklayacağını ancak bunlar arasında asgari ücreti artırmanın bulunmadığını söyledi. 

Bakan, "Asgari ücreti artırmak istihdamı mahveder. Pek çok küçük işletme bunu kaldıramaz ve iflas eder" dedi. 

Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux ise "Sarı Yeleklilerin sorunları sihirli bir değnekle çözülemez" dedi. 

Yetkililer Cumartesi günü ülke genelindeki gösterilere 136,000 kişinin katıldığını ve 1,000 kişi Paris'te olmak üzere 1,709 kişinin tutuklandığını söylediler. 

Gazetecilere açıklama yapan Paris savcısı Remy Heitz, "İnsanların her şeyi yakıp yıkıp, sonra da hiçbir adli yaptırımla karşılaşmadan evlerine gidebileceklerini düşünmelerine izin veremeyiz" dedi. 

Fransa'da tüm araçlarda bulundurulması zorunlu olan sarı fosforlu renkteki yeleklerden esinlenen yaklaşık 300,000 kişinin ülke çapında sokaklara dökülerek hayat pahalılığını ve Macron'un ekonomik reformlarını protesto ettikleri gösteriler 17 Kasım tarihinden beri sürüyor.

Öte yandan Rusya hükümet sözcüsü, Fransa'da hükümet aleyhinde süren gösterilerin alevlenmesine Rusya'nın yardım ettiği yolundaki iddiaların iftiradan ibaret olduğunu söyledi.Gazetecilere açıklama yapan sözcü Dmitry Peskov, "Biz, Fransa dahil hiçbir ülkenin içişlerine müdahale etmedik ve etmeyiz" dedi. 

Kremlin bağlantılı çok sayıda Twitter hesabının, sosyal medya üzerinden bazı görüşleri empoze etmeye çalıştığına yönelik iddiaların ardından, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Bu konuda bir soruşturma başlattık. Soruşturma bir sonuca varmadan herhangi bir yorum yapmayacağım." ifadelerini kullanmıştı.

(Reuters)


                 

Kategoriler

Güncel