Macron vergi indirimi ve ücret artışı vadetti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haftalardır süren ve iktidarını tehlikeye düşüren sokak gösterilerini yatıştırabilmek için en yoksul işçilere ücret artışı ve emekli maaşlarında vergi indirimleri vadetti.

Fransa'nın uzun yıllardır gördüğü en ağır sosyal çalkantı üzerine dün televizyondan yaptığı konuşmada Macron, yönetim tarzı ve uyguladığı ekonomik politikayla ülkeyi böldüğü yolundaki eleştiriler üzerine yatıştırıcı ve tonla konuştu ve alçakgönüllü bir imaj benimsedi. 

Ancak Macron, varlık vergisini yeniden getirmeyi ve reform gündeminden vazgeçmeyi reddetti. Reformları 2019 yılında, emekli maaşları, işsizlik ödenekleri ve kamu harcamaları alanlarında yeni düzenlemeler yaparak gerçekleştireceğini söyledi. 

Elysee Sarayı'ndan yaptığı 13 dakikalık televizyon konuşmasında Macron, "Ekonomik ve sosyal durumların aciliyetini daha güçlü önlemlerle, vergileri daha hızlı düşürerek, harcamalarımızı denetleyerek karşılayacağız ancak U-dönüşü yapmayacağız" dedi. 

Macron verdiği vaatler çerçevesinde  asgari ücretlilerin maaşlarına 100'er euro zam yapacak. 
 
Aylıkları 2,000 eurodan düşük olan emekliler de bu yıl sosyal güvenlik vergilerine yapılan zamları ödemeyecekler. Macron'un getirdiği bu vergi artışı, yaşlı seçmenin kendisinden yüz çevirmesine yol açmıştı. Macron, "Beklentilerimiz çok ağırdı ve adil değildi" dedi ve ekledi: "Son 1.5 yılda yeterince hızlı ve güçlü yanıtlar bulamadık; ben sorumluk payımı kabul ediyorum." (Reuters)

Kategoriler

Güncel