Hayko Bağdat'a 'Kılıç artığı' diyen profesör için suç duyurusu

İHD İstanbul Şubesi Irkçıık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, yazar Hayko Bağdat'a 'Kılıç artığı' diyen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin hakkında suç duyurusunda bulundu..


Geçtiğimiz günlerde, Hayko Bağdat’a sosyal medya hesabından ‘’kılıç artığı” diyen Bolu İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Yahya Mustafa Keskin hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 
İHD İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, 12 Aralık Çarşamba günü Cumhuriyet Savcılığına başvurarak ‘ayrımıcılık’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlarından işlem yapılmasını istedi. 
İHD suç duyurusu metininde, Hayko Bağdat’ın aldığı tehditler nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Bağdat’ın Twitter hesabı üzerinden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya dönük eleştirilerinin arından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde profesör olan Yahya Mustafa Keskin’in  kendi twitter hesabından “Yiyorsa yargıla da görelim, kılıç artığı” ifadelerini kullandığına dikkat çekildi. 
‘Kılıç artığı’ deyiminin ‘katliamdan ya da soykırımdan sağ kalan’ anlamına geldiğine vurgu yapılan suç duyurusu metninde, “Bu söz İstanbullu bir Ermeni olan Hayko Bağdat’ın şahsında tüm Türkiyeli Ermenilerin manevi şahsiyetini tahkir etmekte, hepsini ‘katliam artığı’ olarak adlandırarak ailelerine ait acı anılarını hatırlatmakta, böylece kendilerini de tehdit altında hissetmelerini sağlamaktadır  Coğrafyamızda birçok siyasetçi bu deyimi tehdit amaçlı kullanmaktadır. Örneğin geçtiğimiz aylarda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Alevi inancına sahip bir gazeteci için, ‘Şerefsiz kılıç artığı’ sözcüklerini fütursuzca kullanmıştı. HDP milletvekili Garo Paylan da ise sürekli olarak bu sözcüğü de içeren ırkçı tehditlere maruz kalmaktadır” ifadelerine yer verildi. 
‘Kılıç artığı’ sözünün bir nefret söylemi olduğu ve aynı zamanda tehdit içerdiği belirtilen suç duyurusunda TCK’nın 122. Maddesinde yer alan ‘kişiler arasında dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri amaçlar ile ayrım yapmak’  ve TCK’nın 216. Maddesi, aynı gerekçelerle, ‘halkı, kin ve düşmanlığa tahrik etmeyi’ suçlarının oluştuğu belirtilerek, ‘kılıç artığı’ sözünü kullanan Yahya Mustafa Keskin hakkında dava açılması istendi. 


Kategoriler

Güncel