KİTAP/ԳԻՐՔ EKİM: Yesayan edebiyatının ‘son eseri’

Merhaba,

Bu sayımıza Suphi Varım’ın ‘Sokratis ve Cinler’i ile başlıyoruz. Yüz yıl öncesinin İzmir’ine, şehrin çok dilli ve kültürlü olduğu günlere dönmek, o zamanın havasını solumak ister misiniz? Evet, diyorsanız İzmirli Rum detektif Sokratis Eliseos ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Özlem Ertan yazdı. 

Yoko Tawada’nın ‘Bir Kutup Ayısının Anıları’ başlıklı romanı gerçek bir olaydan, 2006 yılında Berlin’de bir hayvanat bahçesinde dünyaya gelip annesi Tosca tarafından kardeşiyle birlikte bir kayanın üzerinde terk edilen Knut’un hikâyesinden ilhamla yazılmış. Üç kuşak kutup ayısının öz yaşam öykülerini içeren üç bölümden oluşan roman; yazı, dil, bellek, öteki ve cinsiyet olmak üzere pek çok konuyu insanla hayvan arasındaki sınırlarda dolaşarak kurcalıyor. Murat Cankara yazdı. 

Müfit Özdeş’in 1996’da yayımlanan ‘Son Tiryaki’si 22 yıl sonra yeniden yayınlandı. Özdeş, hem iyi bir bilimkurgu okuru hem de yazarı olmanın hakkını veriyor. 1996’daki ilk baskıda 15 öykü varken, Özdeş yeni basıma 8 öykü eklemiş. Böylelikle son derece özgün 23 bilimkurgu öyküsü okuyoruz ‘Son Tiryaki’de. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ