İzmirli Rum detektif Sokratis ile tanışma vakti

ÖZLEM ERTAN

Suç romanlarını sever misiniz? Cinayetlerin üstündeki gizem perdesini aralamak için günlerini, gecelerini harcayan, elde ettiği her ipucunu titizlikle irdeleyen bir detektifin araştırmalarına tanıklık etmek size cazip gelir mi?  O detektif ki katillerin peşinde koşarken kim bilir ne ilginç olaylarla, insanlarla karşılaşacaktır. 

Peki yüz küsur yıl öncesinin İzmir’i ilginizi çeker mi? İzmir’in kelimenin tam anlamıyla çok dilli ve kültürlü olduğu günlere dönmek, o zamanın havasını solumak ister misiniz? Eğer tüm bu sorulara olumlu yanıt veriyorsanız İzmirli Rum detektif Sokratis Eliseos ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir. 

Sokratis, Türkiye’nin en sevilen ve üretken polisiye yazarlarından Suphi Varım’ın kahramanı. Üstelik de tek romanlık değil, uzun soluklu bir kahraman. İzmirli yazar Suphi Varım, üç kitaptır Sokratis’i maceradan maceraya sürüklüyor ve belli ki bundan sonra da onun peşini bırakmayacak. Daha açık bir ifadeyle ‘Detektif Sokratis Polisiyeleri Serisi’ devam edecek. 

İslamî motifler 

‘Sokratis’in Oyunları’ ve ‘Sokratis Ölülerin Peşinde’nin ardından ‘Sokratis ve Cinler’ adlı roman da kısa süre önce polisiye okurlarıyla buluştu. Oğlak Yayınları’nın Maceraperest Kitaplar serisinden çıkan ‘Sokratis ve Cinler’, adından da anlaşılacağı gibi gotik ve İslami motifleri, korku unsurlarını içeren bir suç romanı. Sokratis serisinin tüm kitaplarında olduğu gibi dönemin siyasi ve toplumsal atmosferi de romana yansımış. 

İttihat ve Terakki Partisi’ne üye olan manifaturacı Sedat Nurullah, 1911 yılının bir akşamı İzmir’in meşhur asansör kulesinden düşerek ölür. Görgü tanıkları Sedat’ı birinin ittiğini söylemektedir. Ancak katilin yüzünü gören yoktur. Sedat’ın Rum nişanlısı Maria, evlenmek üzereyken cinayete kurban giden sevgilisini kimin öldürdüğünü bulması için Sokratis’e başvurur. Derhal araştırmalarına başlayan Sokratis, katili bulmak için tüm ipuçlarını değerlendirir, Sedat’la husumeti olan birileri bulunup bulunmadığını araştırır. Araştırmaları sırasında Sedat’ın kız kardeşi Pervin Hanım’ı da sık sık ziyaret eder. Doğaüstü konulara bir hayli meraklı olan Pervin Hanım, cinlerle irtibat kurmak için geceleri tekinsiz yerlere, mezarlıklara gitmektedir. Peki, Sedat’ın öldürülmesinin cinlerle bir ilgisi var mıdır? Kuşkusuz, romanı okursanız bu sorunun yanıtını alacaksınız.

Suphi Varım ‘Sokratis ve Cinler’de, İttihat ve Terakki ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası arasındaki çekişmeler de dahil olmak üzere 1911 yılının politik çatışmalarını da kullanmış. Karakterler ise toplumun farklı etnik ve kültürel gruplarına mensup insanlar arasından seçilmiş. Romanda pek çok kahraman var ve hepsi de kurguya başarıyla yerleştirilmiş. Üstelik bu kez sadece polisiye değil, korku edebiyatı okurlarının da ilgisini çekecek bir roman yazmış Suphi Varım. 

Eski İzmir 

Suphi Varım, Türk polisiye edebiyatında İzmir’i atmosfer olarak kullanan nadir yazarlardan biri. Sokratis’in maceralarını kaleme almaya başlamadan önce İzmir’in tarihi ve eski zamanlarda nasıl göründüğüne dair ciddi bir araştırma yaptığına da kuşku yok. Semtlerin dokuları, kafeler, kiliseler ve insanlar başarıyla tasvir edilmiş. 

Yazar, Sokratis serisinin üçüncü romanı ‘Sokratis ve Cinler’de tüm bunlara ek olarak karanlık odaları, tekinsiz mezarlıkları, mahzenleri de anlatmış. 

Biraz da detektif Sokratis’ten bahsetmek isterim. Sokratis tuttuğunu koparan, başarılı bir detektif. Karısı Elenka’yı çok seviyor ve güzel bir evliliği var. 30’lu yaşlarının sonuna gelmesi nedeniyle yaşlanmaya başladığını düşünüp kaygılandığı da oluyor. Her insan gibi çelişkilerle dolu. Bazen cebini hemen parayla doldurmaya kalkışıyor, bazen de büyük ideallerin peşinde koşuyor. Esprili ve inatçı. Kimi zaman da tembel ve uykucu. Dine ve din adamlarına karşı. Karısının ısrarlarına rağmen kiliseye bağış yapmaya yanaşmıyor. 

Eğer polisiye seviyorsanız ‘Detektif Sokratis Polisiyeleri Serisi’nin ilk iki kitabı ‘Sokratis’in Oyunları’ ile ‘Sokratis Ölülerin Peşinde’yi de edinin. Ancak her kitapta farklı bir cinayet ele alındığı için serinin tamamını okumak mecburiyetinde değilsiniz. İzmir’in eski kozmopolit günlerine gitmek ve kendinizi Sokratis’le birlikte gizemli, karanlık olayların içinde bulmak isterseniz ‘Sokratis ve Cinler’ ilginizi çekecek. Serinin diğer iki romanını da okumuş biri olarak en çok ‘Sokratis ve Cinler’i sevdiğimi de söylemeden geçemeyeceğim. 

Sokratis ve Cinler

Suphi Varım

Oğlak Yayınları /
Maceraperest Kitaplar

262 sayfa.