ABD'den Türkiye'ye Patriot satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye 3.5 milyar dolar tutarında Patriot hava ve füze savunma sisteminin muhtemel satışına izin verdi.

ABD'nin müttefik ülkelere silah satışından sorumlu kurumu Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Türkiye'ye 80 adet Patriot füzesi, 60 adet diğer füze ve bu füzelerle birlikte çalışacak radar, fırlatma ve hedef kontrol sisteminin satışına Dışişleri Bakanlığı'nın izin verdiğini açıkladı. 
    
ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasının önüne geçmek amacıyla Türkiye'ye Patriot füzesi satmak için çalışma yürüttüğünü açıklamıştı.  Ancak Türkiye birkaç yıldır süregelen hava savunma füze sistemi satın alma sürecinde önce Çin'in ürettiği sistemi satın alacağını belirtti, sonra bundan vazgeçerek geçen yıl Rusya'nın ürettiği S-400'leri almaya karar verdi. 

ABD ve NATO, Türkiye'ye S-400'lerin NATO savunma sistemlerine entegre edilemeyeceği ve Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışına engel teşkil edebileceği uyarısında bulundu. ABD ayrıca S-400'leri satın alması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceği belirtti. 

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, satışa izin verildiğini Kongre'ye bir bildirimle iletti. Bu bildirim ABD düzenlemelerine göre yabancı bir ülkeye silah satışının onaylandığını gösteriyor, ancak satış anlaşmasının imzalandığı veya satış müzakerelerinin tamamlandığı anlamına gelmiyor. 

Rusya ise ABD dışişleri bakanlığının Türkiye'ye Patriot hava savunma füzesi satışına onay vermesine rağmen Rus S-400 füzelerinin Türkiye'ye satışının gerçekleşeceğini açıkladı. 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov yaptığı açıklamada, Rusya ile ABD'nin Türkiye'ye hava savunma füzesi satışlarının birbiriyle bağlantılı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.  Peskov Rusya'nın Türkiye'ye S-400 füzeleri satış anlaşmasının hükümlerini yerine getirmeye devam ettiğini de belirtti. (Reuters)

Kategoriler

Güncel