Hıristiyan dünyası Noel'i kutluyor

Katolikler, Protestanlar ve Ortodokslar İsa Mesih'in doğumunu kutluyor. Ermeni Kilisesi İsa Mesih'in doğuşunu 6 Ocak'ta kutlayacak.

Katolik dünyasının ruhani önderi Papa Francis dün gece St. Peter katedralinde yaklaşık 10.000 kişiye seslendi. 

Ayin nedeniyle Vatikan'da geniş güvenlik önlemleri alındı. Geçtiğimiz hafta İtalyan polisi Güney İtalya'da  IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen bir Somaliliyi gözaltına almıştı.

Papa Francis vaazında maddi hayata duyulan bağımlılığı ve açgözlülüğü eleştirdi. Francis bebek İsa'nın yoksulluğunun açgözlü insanlara yaşamın gerçek anlamını hatırlatması gerektiğini söyledi.  

Papa 25 Aralık Salı günü ise St. Peter Meydanı'nda "Urbi et Orbi" (Şehre ve Dünya'ya) konuşmasında binlerce kişiye seslendi. Francis göçle ilgili yaratılan sorunlara dikkat çekerek farklılıkların tehlike değil zenginlik kaynağı olarak görülmesini istedi. Papa Francis İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasını talep ederken Suriye ve Yemen için de çözüm temenni etti. 

Türkiye'de de İstanbul, Hatay, İzmir, Mersin başta olmak üzere, kiliselere giden Hıristiyanlar, dua ve ilahilerle Noel'i kutladı.

İstanbul'da kutlamanın merkezi her yıl olduğu gibi Taksim'deki St. Antoine Kilisesi idi. 

Hatay'da, Noel dolayısıyla Antakya ve İskenderun'daki Ortodoks kiliselerinde ayin düzenlendi.

Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayine her din ve mezhepten çok sayıda vatandaşın katıldığını belirtti.

Ayinde ülke ve dünya barışı için dua ettiklerini ifade eden Hurigil, "Noel Bayramını idrak ediyoruz. Mesih İsa'nın doğuşunu karşılıyoruz. Bu mutlu günde kilisemiz hınca hınç doldu. Sadece Antakya'dan değil, Türkiye'nin her yerinden bütün inançlar kilisemize geldiler. Noel bayramının ve yaklaşan yeni yılın başta ülkemize dünyaya ve bütün insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. " diye konuştu.

Antakya Ortodoks Kilisesi'nde gerçekleştirilen ayini, kilisenin ruhani lideri Jan Delüller ile rahip Dimitri Doğum yönetti. 

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi'nde Noel dolayısıyla ayin gerçekleştirildi.

Mersin'de Latin İtalyan Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi'nde yapılan ayine katılanlar mum yakıp dua etti.

Diyarbakır’da ise Süryaniler ve Keldaniler Noel yortusunu, Suriçi'nde bulunan bin 700 yıllık tarihi Meryem Ana Süryani Kilisesi'nde kutladı. Meryem Ana Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut'un yönettiği ayin 2.5 saat kadar sürdü. Artı Gerçek’e konuşan Yusuf Akbulut, bu günün İsa Mesih’in doğum günü olduğunu hatırlatarak “Evet maalesef Ortadoğu’da savaşlar sürüyor. Her gün insanlar ölüyor. Dua diyoruz. Savaşların son bulmasını, barışın ve kardeşliğin hakim olmasını istiyoruz. Dilerim bu gün barış ve kardeşliğin gelişmesine vesile olur” temennisinde bulundu. Ayine kentte yaşayan Ermeniler de katıldı.  Diyarbakır'daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi ve çevresi hala  Valilik tarafından giriş çıkışa kapalı. Diyarbakırlı Ermeniler bir 6 Ocak'ı daha kendi kiliselerinde ayin yapamadan geçirecekler. 

İstanbul'da ise  Zoğrafyon Lisesi öğrencileri ve veliler  Kalanda şarkılarını Beyoğlu sokaklarında söylediler, yılbaşı çöreği dağıttılar.

Kategoriler

Toplum