Asgari ücret 2 bin 20 TL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti bir önceki yıla göre yüzde 26.05 artışla 2,020 TL olarak belirledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun nihai kararına göre asgari ücret brüt 2,558 TL net 2,020 TL olarak belirlendi... Asgari ücret geçen yıla göre yüzde 26.05 arttı" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, 2018 yılında dokuz ay olarak uygulanan asgari ücret desteğinin 2019 yılında 12 ay boyunca uygulanacağını açıkladı. 

Özel sektör işverenlerine asgari ücretle çalıştırdığı kişi başına kamu tarafından ödenen 100 TL tutarındaki teşvik 2016 ve 2017 yıllarındaki uygulamanın ardından 2018 yılının ilk dokuz aylık dönemine de uzatılmıştı. Bu yılın ilk dokuz ayı sonrası teşvik uzatılmamıştı. 

Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki dönemde vergi politikalarını bütüncül ve adil bir anlayışla gözden geçirecek yatırım üretim ve istihdam teşviklerine devam edeceğiz. Bu kapsamda 2019 ve 2020 yılarında ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devlet üstlenecek" dedi. 

DİSK (Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu) Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı açıklamada,

"1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Öncelikle belirlenen AGİ hariç asgari ücret 1829 TL'dir. Net asgari ücret işveren tarafından işçiye ödenen miktardır. AGİ ise, geçmişteki vergi iadelerine karşılık gelecek şekilde, devlet tarafından sağlanan bir destektir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda oy birliğiyle belirlenen bu rakam ile bir kez daha geçim ücretinin çok uzağında bir asgari ücret belirlenmiş, bir kez daha TÜİK'in belirlediği rakamın altında kalınmış ve bir kez daha işçiler büyümeden pay alamamıştır." dedi.

Kategoriler

Güncel