Anadolu Kültür: Gezi'nin bir örgütçe finanse edilmesi mümkün değil

Kasım ayında bazı sivil toplum çalışanlarının halen tutuklu olan Osman Kavala ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınması üzerine Kavala'nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür bir açıklama yayınladı.

Açıklamada "Gezi olaylarının bir örgüt tarafından organize ve finanse edilmiş olması mümkün değildir. Anadolu Kültür’ün Gezi olaylarını finanse etmiş olduğu iddiası da maddi temelden yoksundur" dendi. Açıklama şöyle:

16 Kasım günü 14 kişinin #OsmanKavala soruşturması ile ilişkilendirilerek gözaltına alınması ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında açıklanan Basın Bilgi Notu’nda “Osman Kavala’nın Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. aracılığıyla Gezi olaylarını finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir” ifadesi yer aldı; gözaltına alınanlar ve Osman Kavala arasında hiyerarşik bir yapılanma olduğu iddia edildi. Bunu takiben bazı yayın organlarınca soruşturma dosyasındaki ifadeler ve bilgiler çarpıtılarak Anadolu Kültür’ün sivil toplum faaliyetlerine gölge düşürülmeye çalışıldı.

Anadolu Kültür’ün bütün faaliyetleri ve hesapları şeffaftır. Yönetim Kurulu Başkanı olan Osman Kavala, Anadolu Kültür’ün tüm çalışanları gibi, Anadolu Kültür fonlarının hesabını hem kamuya hem de çalışma arkadaşlarına rahatlıkla verebilecek durumdadır.
Gezi olaylarının bir örgüt tarafından organize ve finanse edilmiş olması mümkün değildir. Anadolu Kültür’ün Gezi olaylarını finanse etmiş olduğu iddiası da maddi temelden yoksundur. 2013 senesinde Anadolu Kültür’ün toplam bütçesi 2.009.230TL olmuştur. Bu bütçeyle 17 çalışanın ücretleri ödenmiş; İstanbul, Diyarbakır, Batman, Çanakkale, İzmir, Kars ve Merzifon’da 24 proje, 12 büyük sergi ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu projelerden 5’inin kısmi finansmanı için Açık Toplum Vakfı’ndan toplam 202.568TL destek alınmıştır.
Osman Kavala Açık Toplum Vakfı’nın da yönetim kurulu üyesidir ancak Vakıf fonlarının kullanımı ile ilgili herhangi bir özel yetkiye sahip olmamıştır. Vakfın tüm faaliyetleri ve fon kullanımı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli bir şekilde denetlenmiştir.
Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu ve Çalışanları
(2013 senesinde gerçekleştirilen söz konusu projelerin listesi için: http://www.anadolukultur.org/…/2013-senesinde-gercekles…/427)


Kategoriler

Güncel