Suriye: YPG Menbiç'ten çekiliyor

Suriye Savunma Bakanlığı, kuzeyde Türkiye sınırına yakın Menbiç bölgesindeki Suriyeli Kürt militanlardan bir kısmının çekildiğini duyurdu.

Bakanlıktan dün gece yapılan açıklamada, "Edinilen bilgiye göre şimdiye kadar yaklaşık 400 Kürt militan Menbiç'ten ayrıldı" denildi. Bu gelişmenin, "Kuzey Suriye'de hayatın normale dönmesi için yapılmış bir anlaşma gereği" olduğu bildirildi. 

Türkiye sınırına yaklaşık 30 km uzaklıkta olan Menbiç Rusya, Türkiye ve halen ABD'nin hakim olduğu bölgelerin birleştiği noktaya yakın bir merkez. 

Bakanlığın ayrıca internet üzerinden yayınladığı video görüntülerinde de bozuk yollarda ilerleyen onlarca araç ve içlerinde YPG ve örgütün kadın kolu olan YPJ'nin bayraklarını taşıyan silahlı militanlar görülüyor. 

YPG daha önce yaptığı bir açıklamada kendi güçlerini Menbiç'ten çektiğini ve kentte kalan silahlı güçlerin yerel milisler olduğu söylemişti. 

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump  Suriye'den çekildikten sonra da bölgedeki Kürtleri korumak istediğini açıkladı. Kabine toplantısı öncesi değerlendirmelerde bulunan Trump,"Kürtleri korumak istiyoruz ama sonsuza kadar Suriye'de kalmak istemiyorum. Orada kum ve ölümden başka bir şey yok" dedi. 

ABD Başkanı Trump YPG'nin İran'a petrol satması konusunda da, "Ortaklarımız Kürtler, İran'a petrol satıyor. Bundan memnun değiliz. Onlardan satış yapmamalarını istedik" ifadesini kullandı.

Trump Suriye'den çekilme konusunda ise, "Bazıları 4 ay dediğimi söylüyor, bunu söylemedim. Suriye'den belli bir süre zarfında çekileceğiz" dedi. (Reuters)

 

Kategoriler

Dünya